Сурганова Світлана Яківна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сурганова Світлана Яківна
Основна інформація
Дата народження 14 листопада 1968(1968-11-14) (55 років)
Місце народження Ленінград, РРФСР, СРСР
Роки активності 1983 — тепер. час
Громадянство Росія
Професії співачка, письменниця, авторка пісень, музикантка, поетка, гітаристка
Інструменти скрипка, акустична гітара, електрогітара, бубон, Шейкер, вокал[d] і shakerd
Жанри рок-музика, арт-рок, тріп-хоп, електро-рок, джаз, bard rockd, Рок-н-рол і альтернативний рок
surganova.su
CMNS: Файли у Вікісховищі

Світлана Яківна Сурганова (нар. 14 листопада 1968, Ленінград) — російська співачка, скрипалька, гітаристка, авторка пісень.

У 19932002 роках - солістка і скрипалька групи «Нічні снайпери». Нині — лідер групи «Сурганова і Оркестр».

Життєпис[ред. | ред. код]

Дитинство і юність[ред. | ред. код]

Народилася 14 листопада 1968 року в Ленінграді. Своїх справжніх батьків Світлана ніколи не бачила[1] — біологічна мати відмовилася від неї за народження[2]. Коли дівчинці було три роки, її удочерила Лія Давидівна Сурганова, кандидат біологічних наук (народилася 1935 року).

Світлана закінчила ленінградську загальноосвітньої школи № 163, музичну школу по класу скрипки, медичне училище № 1 і Санкт-Петербурзьку педіатричну академію.

Почала писати пісні у 14 років. До раннього періоду творчості відносяться такі її твори, як «Дощик» (1983), «22 години розлуки» (1985), «Музика» (1985), «Час» (1986) та ін В 9 класі створила свою першу музичну групу «Камертон».

Другий колектив з участю Сурганової називався «Ліга». Він був сформований в період навчання в медичному училищі. Ця група брала активну участь і завойовувала призові місця на ряді студентських музичних конкурсів Петербурга.

Після знайомства Світлани з Петром Малаховским, яка викладала суспільствознавство в її медучилище, ними була створена група «Щось інше». У наступні роки колектив дав ряд сольних концертів, брав участь у різних акціях, фестивалях і збірних концертах за участю представників неформальної молодіжної культури Петербурга.

В репертуар групи входили пісні, написані головним чином її учасниками, у тому числі і Сурганової, а також на вірші різних сучасних і класичних поетів. Офіційних альбомів група «Щось інше» не записала, проте збереглося кілька студійних і концертних записів групи, об'єднаних у збірники під неофіційними назвами «Крокуючи по тротуарах» та «Ліхтарі», відносяться приблизно до 1992 року.

До цього ж періоду відноситься спільна творчість Світлани Сурганової і Світлани Голубєвої, з якою вони познайомилися в Педіатричної академії. Сурганова виконувала декілька пісень, написаних Голубєвої (наприклад, «сивий Ангел», «Ніч», «Казка»), а деякі пісні авторства Сурганової вони співали дуетом. Про це свідчить, зокрема, акустичний запис (44 пісні), відома під неофіційною назвою — альбом «Дохлий Сурик» (1992), на якій дуетом співаються пісні «Друг для друга» і «Коли втомишся».

«Нічні Снайпери»[ред. | ред. код]

19 серпня 1993 року в Петербурзі Світлана познайомилася з Діаною Арбеніною. Разом вони створили групу «Нічні снайпери», що існувала спочатку у форматі акустичного дуету, а потім розширеної до електричної рок-групи. У складі колективу Світлана Сурганова брала участь в записі альбомів «Крапля дьогтю в бочці меду», «Дитячий лепет», «Алмазний британець», «Канарський», «Рубіж», «Живий» (скрипка, гітара, вокал, бек-вокал) і «Цунамі» (скрипка), а також у запису ряду офіційно не виданих збірників та альбомів.

Одночасно з цим, аж до 1996 року, Світлана продовжувала іноді виступати в складі колективу «Щось інше»; згодом ця група отримала назву «Ульмі» і розпалася в 2008 році через конфлікт між лідером колективу Петром Малаховським та іншими музикантами. Також в якості сесійного музиканта Світлана брала участь у записі кількох композицій мурманської групи «Кузя BAND», саундтрека до детективного серіалу «Таємниці слідства».

В снайперський період також видавалися вірші і тексти пісень Світлани. У 1996 році вона разом з Діаною Арбеніною випустила поетичні збірки «Погань» і «Мета» (також у форматі самвидаву). У 2002 році вони офіційно видали свої вірші і пісні — в книзі «Патронташ».

Покинула групу 17 грудня 2002 року на прохання Діани Арбеніної.

«Сурганова і Оркестр»[ред. | ред. код]

Після відходу з «Нічних снайперів» Світлана протягом декількох місяців виступала з акустичними концертами (спільно з гітаристом Валерієм Тхаєм). В грудні 2002 року її запросили зіграти партію скрипки в піснях «Валдай» і «Блокада» для альбому «Нові люди» групи «Сплін».

У квітні 2003-го Світлана створила власний колектив «Сурганова і Оркестр». Група записала 9 студійних альбомів: «Невже не я», «Кохана Шопена», «Сіль», «Перевірено часом. Частина 1. Вічний рух», «Чужі, як свої», «Побачимося скоро», «Гра в класики», «#МируМир»(2015), «Пісні воєнних років» (2017. Випущений до дня зняття блокади Ленінграда). Також колектив випустив три концертних платівки («Живий», «КругоСветка», «Паризька акустика»), сингл «Кораблі» і міні-альбоми «Велосипед» (2013) і "До слова «Життя» (2017).

Гастрольний тур гурту «Сурганова і Оркестр» стартував 30 вересня 2004 року і завершився у грудні 2005-го. В ході гастролей музиканти дали 50 концертів в різних містах Росії. До туру «КругоСветка» були віднесені також деякі виступи, що пройшли в Москві і Петербурзі. Зокрема, концертом, завершив «Вояж», оголошено виступ в ДК Горького (СПб) 12 грудня 2005 року, під час якого був записаний живий альбом «КругоСветка» в аудіо- та відеоформаті.

У 2005 році Світлана познайомилася з молодою рок-групою ExNN з Молдови (окуповане РФ Придністров'я) і запросила зіграти спільні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі. Група регулярно виступає з сольними концертами в Москві, Петербурзі та в багатьох містах Росії, брала участь в найбільших рок-фестивалях Росії. Також продовжилися її виступи з сольними акустичними концертами (спільно з В. Тхаем).

Навесні 2009 року Світлана Сурганова запустила у широкий прокат фільм-концерт «Перевірено часом. Частина I: Вічний рух», присвячений однойменного альбому групи, який став четвертим у дискографії колективу. Прем'єра відбулася 9 березня у кіноцентрі «Батьківщина» (Санкт-Петербург), а з 1 липня з показу в кінотеатрі «Художній» (Москва) розпочався прокат фільму-концерту по містах Росії.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 27 років Сурганова дізналася, що у неї онкологічне захворювання. Пережила клінічну смерть і серію операцій з видалення ракової пухлини сигмоподібної кишки[3]. З 1997-го по 2005 рік була стомованою хворою.

Інша творча діяльність[ред. | ред. код]

Поетичні та малярські твори Світлани Сурганової були опубліковані в таких книгах:

  • «Погань» (1996, вірші, картини)
  • «Мета» (1996, тексти пісень, картини)
  • «30 пісень Нічних Снайперів» (2002, ноти, акорди, тексти пісень)
  • «Патронташ» (2002, тексти пісень, вірші, картини)
  • «Поети російського року. Том 10» (2005, тексти пісень, вірші)
  • «Зошит слів» (2012)
  • «Книга листів» (2013)

У 2005 році взяла участь в озвучуванні мультфільму «Жах перед Різдвом».

Світлана Сурганова оголошує переможця ЛГБТ-фотоконкурсу «пліч-о-Пліч».

2008 року разом з Олександром Сокуровим, Ігорем Коном і Сарою Уотерс виступила на захист, а також стала членом журі Міжнародного ЛГБТ-Кінофестивалю «пліч-о-Пліч» в Петербурзі[4].

У травні 2009 року Світлана Сурганова як професійний глядач увійшла до складу журі (разом з режисерами Юрієм Маминим — ігрове кіно та Володимиром Непевним — документальне кіно) першого студентського фестивалю короткометражного фільму «Актуальна Суміш» (засновник фестивалю — SPb Cinema Club), вибравши і нагородивши двох переможців у номінації «кращий мультиплікаційний фільм 2009».

До 120-річчя Анни Ахматової Світлана Сурганова презентувала в клубі А2 (Санкт-Петербург) і саду Ермітаж (Москва) проект аудіокниги поезій Ганни Андріївни, в записі якої взяли участь, крім самої Сурганової, Олена Погребижська, Євгенія Дебрянська, Каринна Москаленко, Кіра Левіна, Маргарита Бичкова, Оксана Базилевич, Алла Осипенко. Аудіокнига була видана в кінці 2009 року.

2013 року брала участь у музичному шоу «Живий звук» на російському телеканалі «Росія-1», де посіла перше місце.

Разом зі Світланою Іванниковою грає у виставі «Моя щасливе життя», постановка Олександра Цоя.

Заборона виступів в Україні[ред. | ред. код]

У травні 2016 року Сурганова відвідувала окупований Крим всупереч законам України, скориставшись рейсом СПб-Сімферополь. Співачка провела в Криму два дні. Через це 14 травня 2018 року на київському летовищі Жуляни їй було заборонено в'їзд на територію України терміном на три роки. До Києва вона прибула рейсом з Мінська.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рен ТВ Какие люди Светлана Сурганова
  2. Наедине со всеми. Светлана Сурганова 04.02.2014
  3. Светлана Сурганова.
  4. Архивированная копия. Архів оригіналу за 27 вересня 2009. Процитовано 11 серпня 2014.
  5. Прикордонники заборонили в’їзд в Україну ще одній артистці з Росії. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 14 травня 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Олена Погребизька. Сповідь чотирьох. — М.: «Нота-Р», 2007. — Стор. 80-135 — ISBN 978-5-98581-022-6

Посилання[ред. | ред. код]