Суреш Гопі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суреш Гопі
Ім'я при народженні Суреш Гопінатхан Піллаї
Народився 26 червня 1959(19590626)
Коллам
Громадянство Індія Індія
Діяльність кінематограф, політика
Відомий завдяки актор, співак
Alma mater Fatima Mata National Colleged
Знання мов малаялам і гінді
Роки активності 1965 — тепер. час
Посада член Радж'я Сабхаd[1]
Партія Бхаратія джаната парті
Конфесія індуїзм
Батько К. Гопінатхан Піллаї
Мати Гнаналакшмі Амма
У шлюбі з Радніка Наїр
Діти 2 сина і 3 доньки
Нагороди
IMDb ID 0329730

Суреш Гопі (*സുരേഷ് ഗോപി; нар. 25 червня 1959, Коллам, штат Керала, Індія) — індійський актор Моллівуду, співак, телеведучий та політик. Зіграв більші ніж 200 фільмах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у родині, пов'язаній з кінематографом. Старший син К. Гопінатхана Піллаї, дистриб'ютора фільмів, та Гнаналакшмі Амми. Закінчив християнську середню школу. Потім закінчив Національний коледж Фатіми Мата зі ступенем магістра з англійської літератури.

У 1965 році вперше зіграв у кінематографі — стрічці «Odayil Ninnu». Втім, не здобувши значного успіху, став займатися викладацькою роботою. Лише у середині 1980-х років знову починає зніматися. Першим таким фільмом був «Т. П. Балагопалан М. А.» 1986 року. Спочатку знімався у другорядних ролях — негативних персонажів або комічних осіб. У 1988 році знявся у фільмах мовами гінді/каннада та телугу — «Нью-Делі» та «Antima Theerpu» відповідно. У 1990 році одружився з Раднікі Наїр, з якою має 5 дітей.

Лише з ролі у кінострічці «Thalastaanam» 1992 року починається слава Суреша Гопі. після цього йдуть успішні фільми «Ekalavyan» і «Мафія» у 1993 році, «Комісар» 1994 року. Тут він віднайшов свій типаж — суворого та чесного і справедливого поліцейського. Ще у 1991 році вперше з'являється у фільмі мовою тамілі «Karpoora Mullai».

Характерні ролі у фільмах «Paithrukam» «Вишуканий замок», «Самухам», «Сіндука Рекха» 1990-х років, насамперед лише зміцнили його славу як актора. Втім, значна частина фільмів У доробку Гопі залишалися поліцейськими драмами.

У 1997 році переміг у номінацій краща чоловіча роль у двох кінопреміях — Національній кінопремії Індії та кінопремії штату Керала (за роль у фільмі «Kaliyattam»). Це сприяло новому піднесенню Суреша Гопі. 1998 року став відомий як співак з піснею «Pranayavarnangal», пісенна кар'єра після цього набрала оберти.

В них, а також бойовиках та трилерах іншого типу Суреш продовжує зніматися у 2000—2017 роках. У 2001 році отримує головну роль у тамілімовному фільмі «Dheena». З 2012 року став ведучим телепрограми «Ningalkkum Aakaam Kodeeshwaran» каналу «Азіанет» (на кшталт Хто бажає стати мільйонером?). У 2014 році його номіновано до кінопремії Filmfare Awards за роль у фільмі «Apothecary».

Також у цей час займається соціальною та політичною діяльністю, ставши членом Бхаратія джаната парті. У 2016 році увійшов до верхньої палати індійського парламенту Радж'я Сабха, ставши її першим представником партії від штату Керала.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Радніка Наїр.

Діти:

  • Лакшмі, загинула в аварії в 11 років
  • Гокул
  • Бгавна
  • Бгаг'я
  • Мадхав, у 2016 році дебютував у кіно

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]