Сутора далекосхідна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сутора далекосхідна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Суторові (Paradoxornithidae)
Рід: Далекосхідна сутора (Calamornis)
Gould, 1874
Вид: Сутора далекосхідна
Calamornis heudei
(David, 1872)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Paradoxornis heudei
Посилання
Вікісховище: Calamornis heudei
Віківиди: Calamornis heudei
ITIS: 561823
МСОП: 22716844
NCBI: 484080

Суто́ра далекосхідна[2] (Calamornis heudei) — вид горобцеподібних птахів родини суторових (Paradoxornithidae). Мешкає у Північно-Східній Азії. Це єдиний представник монотипового роду Далекосхідна сутора (Calamornis).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 15-20 см, враховуючи довгий, східчастий хвіст. Дзьоб міцний, жовтий. Виду не притаманний статевий диморфізм. Влітку далекосхідні сутори мають темно-сіре забарвлення верхньої частини тіла, нижня частина тіла у них в цей час має темно-каштанове забарвлення. Над і за очима у них темні "брови", щоки і шия білуваті, боки світло-каштанові. Взимку у далекосхідних сутор на голові є темно-сірі і кремово-білі смуги, на тімені коричнева пляма, поцяткована чорними смугами, скроні білуваті або кремово-білі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Далекосхідні сутори мешкають в Китаї, Монголії і Росії. Вони живуть в очеретяних заростях на берегах річок і озер, ведуть осілий спосіб життя. Зустрічаються парами, в негніздовий період зграйками від 5 до 15 птахів, на висоті до 800 м над рівнем моря. Живляться личинками сидячечеревних комах. Сезон розмноження триває з травня по серпень. Гніздо чашоподібне, розміщується на висоті до 1,5 м над землею. В кладці від 2 до 6 яєць, інкубаційний період триває 12-13 днів, пташенята покидають гніздо через 10-12 днів після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Далекосхідним суторам загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Calamornis heudei.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Sylviid babblers, parrotbills, white-eyes. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 13 березня 2022.