Сухан Роман Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман Сухан
Сухан Роман Сергійович
Народився 17 серпня 1981(1981-08-17) (42 роки)
Князівка (Березнівський район), Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Місце проживання Київ
Україна Україна
Діяльність журналіст, телеведучий
Alma mater НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського і ННІ журналістики КНУ ім. Т. Шевченка
Посада Ведучий прямого ефіру Національної суспільної телерадіокомпанії України
Нагороди

номінант «Телетріумф 2011»,

Грамота Верховної Ради України
Грамота Верховної Ради України

Роман Сергійович Сухан (нар. 17 серпня 1981 року) — український телеведучий, журналіст. Номінант премії «Телетріумф — 2011» у розділі «Найкращий репортер року». Ведучий програми «Прозоро: про головне»[1] на телеканалі UA: Перший.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився[2] в селі Князівка Рівненської області. Навчався[3] в Березнівському загальноосвітньому ліцеї. Згодом закінчив факультет інформатики Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» у Києві, а також інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Працював на «5 каналі» кореспондентом програми «Час новин» та журналістом програми «Час підсумки», за яку у 2011 році отримав номінацію «Найкращий репортер» у межах професійної премії «Телетріумф» за матеріал про теракт у Мінську. У 2012 році розпочав роботу спеціальним кореспондентом телеканалу «Україна». Через три роки повернувся на «5 канал» як ведучий щоденного марафону «Україна понад усе».

Працював продюсером новин у київському офісі британської корпорації BBC та брав участь у проєкті журналістських розслідувань у празькому офісі «Радіо Свобода».

В жовтні 2019 року почав працювати в команді суспільного мовника редактором програми «Тема дня». Паралельно був ведучим «Новин» та спеціальних проєктів. З березня 2020-го — ведучий передачі «Суспільна студія», а з вересня 2021-го «Прозоро: про головне[4]» на телеканалі UA: Перший.

Освіта[ред. | ред. код]

Окрім університетського навчання в 2014 році пройшов тренінг британського BBC Academy. Також прослухав курс лекцій на тему: «Політика безпеки Європейської спільноти», «Громадська думка, дослідження та прийняття політичних рішень» під час Європейського форуму Альпбах[en] (Австрія).

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

Робота на телебаченні[ред. | ред. код]

  • З лютого 2005 року протягом семи наступних років обіймав посаду кореспондента відділу новин ТОВ «5 канал» в програмі «Підсумки тижня».
  • В 2012—2014 роках працював репортером в програмі «События» на телеканалі «Україна».
  • З лютого 2015 року по вересень працював ведучим новин на «5 каналі». Зокрема, вів щоденний марафон «Україна понад усе».
  • З березня 2016 року працював ведучим прямих ефірів на телеканалі «RTI». Ведучий щоденної прямоефірної програми «Подія в діях».
  • З грудня 2017 року обіймав посаду продюсера новин в українській редакції Британської телерадіокомпанії BBC.
  • З жовтня 2019 став редактором програми «Тема дня», з квітня 2020 - ведучим марафону «Суспільна студія», а з вересня 2021-го щоденної дискусійної студії «Прозоро: про головне[4]» на телеканалі UA: Перший.
  • З червня 2022 року став ведучим підсумкового випуску "Суспільне новини" на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Вторгнення Росії в Україну 2022 року[ред. | ред. код]

Під час окупації Київщини у березні 2022 року Роман Сухан будучи ведучим каналу UA:Перший став кореспондентом одразу для двох медіа - “Суспільного” та американського телеканалу “Настоящее время” і щодня фільмував на телефон події у Києві та Київській області.

Як розповів Роман виданню Детектор медіа[6], під час зйомок біля Ірпінського мосту, він та оператор Іван Любиш-Кірдей потрапили під мінометний обстріл. За 20 метрів від них прилетів снаряд і залишив вирву. Дорогою до мосту журналісти стали свідками вбивства цивільних - матері з двома дітьми підліткового віку та ще одного підлітка. Жінка ще рухалася, волонтери мали надію її врятувати, але згодом вона загинула.

Сухан одним з перших потрапив до звільнених Ірпеня, Бучі та Бородянки. У супроводі поліцейських працював на околицях Гостомеля у перші дні окупації. Передавав повідомлення людей з окупованих територій на прес-конференції Президенту Зеленському.

Нагороджений грамотою та нагрудною відзнакою Верховної Ради України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прозоро: про головне - UA:Перший. tv.suspilne.media (укр.). Процитовано 29 листопада 2021.
  2. Роман Сухан - Ведучі - Перший канал. tv.suspilne.media (укр.). Процитовано 5 квітня 2021.
  3. Роман Сухан. www.facebook.com (укр.). Процитовано 5 квітня 2021.
  4. а б «Прозоро: про головне» та «Прозоро: про актуальне» — нові дискусійні формати на UA: ПЕРШИЙ. tv.suspilne.media (укр.). Процитовано 22 вересня 2021.
  5. Резюме Телеведучий, редактор у Києві - Роман, 35 років | Rabota.ua. rabota.ua. Процитовано 22 грудня 2016.
  6. Жук, Ольга (4 квітня 2022). Роман Сухан, Суспільне: «Без бронежилета з написом Press мої документи перевіряли на кожному кроці й готові були побити». stv.detector.media (укр.). Процитовано 13 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]