Сухий лиман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сухий лиман
Берег Сухого лиману у селі Бурлача Балка
Координати: 46°20′ пн. ш. 30°38′ сх. д. / 46.333° пн. ш. 30.633° сх. д. / 46.333; 30.633
Частина від Чорне море
Море Чорне море
Прибережні країни Україна Україна:
*Одеська область
Регіон Одеська область
Довжина 15 км
Ширина 1,5 км
Площа 10 км²
Максимальна глибина 14 м
Середня глибина 3—6 м
Об'єм 42 млн м³
Вливаються
  • Дальник, Аккаржанка
  • Солоність 14—16 ‰
    Міста та поселення Одеса, Чорноморськ, Таїрове, Олександрівка, Бурлача Балка, Малодолинське, Сухий Лиман
    ідентифікатори і посилання
    GeoNames 692224
    У проєкті OpenStreetMap 72634 ·R (Одеська область)
    Сухий лиман. Карта розташування: Україна
    Сухий лиман
    Сухий лиман
    Сухий лиман (Україна)
    Сухий лиман. Карта розташування: Одеська область
    Сухий лиман
    Сухий лиман
    Сухий лиман (Одеська область)
    Мапа
    CMNS: Сухий лиман у Вікісховищі

    Сухи́й лима́н — лиман в Україні, у межах Одеського району Одеській області. Розташований на північно-західному узбережжі Чорного моря, поблизу міст Одеса й Чорноморськ.

    Опис[ред. | ред. код]

    Довжина лиману 15 км, ширина від 0,1 до 3 км, площа 10 км², пересічна глибина 3—6 м (максимальна — 15 м). Солоність води 14—16 ‰. Раніше лиман був відділений від Чорного моря піщано-черепашковим пересипом завширшки 70—90 м, заввишки 1,1—1,6 м. Верхня частина лиману більш мілководна (до 1,5 м), північна і західна частини відділені греблями і перетворились на прісноводні стави. До лиману впадають річки Дальник (з півночі) та Аккаржанка (із заходу).

    У 1957 р. Сухий лиман у зв'язку з будівництвом Іллічівського порту був поєднаний з морем навігаційним каналом завглибшки 16 м і завширшки 180 м, тому тепер фактично являє собою морську затоку.

    Флора і фауна[ред. | ред. код]

    Поширені водолюбні рослини, при берегах зарості очерету й осоки. Лиман є місцем нересту і нагулу таких видів риб, як глось, бички (особливо чисельний зеленчак), атерина, кефалі. Через забруднення лиману чисельність і біомаса багатьох форм життя зменшується, поширюються морські види з Чорного моря.

    Про назву[ред. | ред. код]

    Сухий лиман на старій карті

    Свою сучасну назву лиман отримав від того, що в часи ізоляції від моря періодично пересихав, іноді до площі 1 км². Попередня назва лиману — Клайнлібентальський лиман — походить від нім. Kleinliebenthal, «Мала долина кохання». Цю назву дали лиману німецькі колоністи. Верхів'я лиману розташовані в двох долинах:

    • Клайнлібенталь, нім. Kleinliebenthal, «Мала долина кохання». У цій долині розташована основна частина лиману, до якої впадає річка Дальник. На березі розташоване село Малодолинське (стара назва — Клайнлібенталь).
    • Гросслібенталь, нім. Großliebenthal, «Велика долина кохання». У долині утворилася затока, до якої впадає річка Аккаржанка. На березі затоки розташоване селище Великодолинське (стара назва — Гросслібенталь).

    Джерела[ред. | ред. код]

    Галерея[ред. | ред. код]