Суховієнко Дмитро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суховієнко Дмитро
Основна інформація
Дата народження 1972
Місце народження Черкаси, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна
Професії піаніст
Освіта Київська середня спеціалізована музична школа-інтернат імені М. В. Лисенка і Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Інструменти фортепіано

Дмитро Суховієнко (нар. у 1972 р.) — український піаніст.

З творчої біографії[ред. | ред. код]

З 7 років навчатися гри на фортепіано почав у Київській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті імені М. В. Лисенка. Закінчив Національну музичну академію України імені П. І. Чайковського в класі професора Всеволода Воробйова. Продовжувач традицій фортепіанної школи Фелікса Блуменфельда. Продовжив навчання у Швейцарії в Музичній академії Ієгуді Менухіна, згодом — у консерваторії міста Невшатель (клас професора Пола Коукера), яку закінчив в 1999 році із відзнакою.

Переможець конкурсу «Prix de Virtuosite»-1999. Брав уроки в майстер-класах таких відомих музикантів, як Баррі Дуглас, Пауль Бадура-Скода, Дмитро Башкіров, Філіпп Ентрамо та ін.

ІІ премія на міжнародних конкурсах імені Клари Шуман в Дюссельдорфі (Німеччина) та І премія у місті Сан-Бартоломео (Італія). Виступав з концертами із Дюссельдорфським, Новосибірським, Львівським, Страсбурзьким і Запорізьким філармонійними оркестрами, Національним симфонічним оркестром Домініканської Республіки, Заслуженим академічним симфонічним оркестром Національної радіокомпанії України, Академічним симфонічним оркестром Національної філармонії України, Лондонським камерним оркестрам.

З 2005 року піаніст має статус Bosendorfer artist, що дало йому можливість успішно дебютувати в одному із найпрестижніших концертних залів світу — Musikverein у Відні. У 2009 році Дмитро Суховієнко виступав в залі Європейського парламенту і у найзнаменитішому залі Бельгії — Бозар.

Дмитро Суховієнко записав п'ять дисків, постійно виступає на престижних музичних фестивалях. У 2004 р. під патронатом ЮНЕСКО був знятий документальний фільм про творче життя Дмитра Суховієнка.

У 2012 році Дмитро Суховієнко був запрошений з концертами в рамках «Тижня Франкофонії» в Саудівській Аравії. В тому ж році він бере участь як член журі в Міжнародному конкурсі Лисенка в Києві.

З жовтня 2012 року Дмитро Суховієнко призначений Артистичним директором серії концертів в Європейському парламенті в Брюсселі.

Джерела[ред. | ред. код]