Сьоґун (мінісеріал, 1980)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сьоґун (міні-серіал))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сьоґун
Shōgun
Тип телесеріал і мінісеріал
Телеканал(и) NBC
Дистриб'ютор(и) Paramount Television Studios і Netflix
Жанр Пригоди
Тривалість серії 547 хв. (10 еп. × ~ 60 хв., 6 × ~ 120 та інші)
125 хв. (театральна постановка)
Керівник проєкту Джеймс Клавелл
Сценарист Eric Bercovicid
Режисер Джеррі Лондонd
На основі Сьоґун (Джеймс Клавелл)
Оператор Andrew Laszlod
У головних ролях Річард Чемберлен
Тосіро Міфуне
Йоко Сімада
Композитор Моріс Жарр
Країна-виробник СШАСША
ЯпоніяЯпонія
Місце зйомок Японія
Мова оригіналу англійська
Перший показ 1980
Кількість серій 6
Посилання

«Сьоґун» (яп. 将军, англ. Shōgun) — мінісеріал 1980, історична пригодницька драма. Екранізація однойменного роману Джеймса Клавелла.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму розгортаються у квітні—вересні 1600. Голландський корабель «Еразм», керований шкіпером-навігатором англійцем Джоном Блекторном, розбивається біля берегів феодальної Японії. Блекторн опам'ятовується у типовій японській кімнаті, місцеве населення ставиться до нього дуже дружелюбно. У селі Андзіро, в якому він опинився, йому зустрічається єзуїтський священик, в якому знаходить ворога, оскільки католицький Орден єзуїтів вважає протестантські Англію (батьківщину шкіпера) та Нідерланди (під чиїм прапором плаває його корабель) єретиками та ворогами католицької церкви. Він звинувачує Блекторна і його команду у піратстві, і голова місцевих самураїв Омі-сан садить їх у яму до прибуття місцевого даймьо, який повинен буде вирішити їх долю. Даймьо, князь Ябу, вирішує, що один з членів команди повинен бути страчений задля його задоволення.

Блекторн спробував чинити опір проявленому варварству, але змушений поступитися силі і дивитися, як мученицьки помирає його приятель по нещастю, заживо зварений у величезному казані; пізніше сам Блекторн піддався приниженню з боку Омі-сану. Після цього йому треба їхати в Осаку, де з ним бажає познайомитися впливовий князь Торанага (прототипом послужив Токуґава Ієясу), який послав за Блекторном корабель під управлінням португальського шкіпера Васко Родрігеса (Джон Ріс-Девіс).

З цього моменту Блекторна іменують Андзін-сан, що японською означає «шкіпер». По дорозі в Осаку між Блекторном та Родрігесом встановлюються приятельські стосунки, Блекторн навіть рятує Родрігесу життя, коли той випав за борт під час шторму. Так він отримав першого боржника. Також під час плавання він дізнається від Родрігеса, що в Японії йде багаторічна громадянська війна, і що останнім часом боротьбу за владу ведуть могутні князі Ісідо та Торанага.

Так, волею долі, Блекторн потрапляє у гущу цього міжусобного протистояння. Він завойовує довіру жорстокого й підступного, але допитливого та справедливого Торанаги, стає з часом його самураєм та хатамото, а також завойовує любов прекрасної Тодо Бунтаро Маріко (Йоко Сімада). Проте надіям англійця не судилося збутися. При нападі ніндзя на замок в Осака трагічно гине Маріко-сан, а сам Блекторн ледь не позбавляється зору. Незважаючи на заступницьке ставлення могутнього Торанаги, що отримав від імператора звання сьоґуна, Блекторн позбавляється свого корабля та спершу підозрює єзуїтів у таємному підпалі, але незабаром в адресованому йому листі його загибла кохана зізнається у своїй відповідальності за підпал корабля. Вона пояснила свою дію тим, що цінує його життя більше, ніж корабель. Втративши корабель Блекторн переконується, що він ніколи не повернеться на батьківщину.

Події серіалу мають починатися з моменту прибуття голландського судна в гавань Андзіро у квітні 1600 і закінчуватися у вересні того ж року, коли відбувається історична битва при Секіґахарі (15 вересня), в якій армія Токуґава Ієясу (в романі Йосі Торанага) перемагає військо свого супротивника Хідейорі (в романі Яемон). Однак при перегляді фільму виникає враження, що дії розгортаються протягом цілого ряду років.

Джон Блекторн, герой роману Джеймса Клейвела «Сьоґун» (1975), покладеного в основу сценарію мінісеріалу, мав реальний історичний прототип — англійського моряка Вільяма Адамса (1564 — 1620), який потрапив до Японії у 1600, відправившись двома роками раніше в експедицію через Магелланову протоку на голландському судні «Ліфде» («Милосердя»). Коли корабель розбився на острові Кюсю, Адамс також був поміщений у в'язницю в Осаці за помилковим наклепи єзуїтів, але незабаром був звільнений, і згодом користувався чималою довірою Токугави Ієясу, для якого він збудував корабель європейського типу. Вільям Адамс помер у 1620, проживши в Японії 20 років, завівши тут другу родину та так і не повернувшись на батьківщину, до Англії. Згодом на його честь у Токіо (Едо) назвали квартал Андзін-ті, а його син (від японки) Джеймс у 1636 вибудував на честь батька поминальний храм.

У ролях[ред. | ред. код]

Премії[ред. | ред. код]

Премія «Золотий глобус» за найкращий серіал — драма 1980 року.

Література[ред. | ред. код]

  • Giles Milton. Samurai William: The Englishman Who Opened Japan. — Penguin, 2003. — 368 p. — ISBN 0142003786 ISBN 978-0-14-200378-7.
  • Роджерс Ф. Дж. Перший англієць в Японії. Історія Вільяма Адамса. — Наука, 1987. — 96 с. — 30 000 прим.
  • The Original Letters of the English Pilot. William Adams: Written from Japan Between A.D. 1611 and 1617. — Japan gazette, 1878. — 73 с.

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:СТАНДАРТНЕ СОРТУВАННЯ: КЛЮЧ СОРТУВАННЯ:Сьоґун (мінісеріал)

Шаблон:СТАНДАРТНЕ СОРТУВАННЯ: КЛЮЧ СОРТУВАННЯ:Сьоґун (мінісеріал)