Сімхаварман III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сімхаварман III
Народився 13 століття
Помер 1307
Країна Champanagarad
Діяльність монарх
Посада король
Конфесія індуїзм
Батько Індраварман V
У шлюбі з Huyen Trand
Діти Сімхаварман IV і Сімхаварман V

Джая Сімхаварман III (जयसिंहवर्मन् ४; д/н — 1307) — раджа-ді-раджа Чампи в 12881307 роках. У в'єтнамських джерелах відомий як Те Ман, в китайських — Пу Ті.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Одинадцятої династії Чампи. Старший син раджа-ді-раджа Індравармана V і Гаурендраксмі. При народженні звався Хариджит. Замолоду отримав титул раджи. 1282 року разом з батьком організовував опір юаньській армії на чолі із Согету. Хариджит спочатку дипломатією домігся припинення бойових дій, а потім очолив партизанську війну, яка зрештою привела до відведення монгольських військ. Согету спочатку запросив у імператора Хубілая підкріплення, але в 1284 році, не дочекавшись того, відплив назад. Того ж року Согету вдерся на північ Чампи через повіти Ботінь, Нгеан. Але невдовзі він зазнав поразки від Дайв'єту й загинув.

Хариджит до смерті батька 1287 року допомагав відновлювати державу. За цим спадкував владу, прийнявши ім'я Сімхаварман III. 1288 року визнав номінальну зверхність юанського імператора Хубілая і сплачувати тому данину. Втім жодного разу не прибув до Ханбалику. 1292 року харчами та вантажними суднами допоміг юанській армії під час вторгнення на Яву.

Після 1295 року уклав політичні союзи з Чан Нян Тонгом, володарем Дайв'єту, і Раден Віджаєю, магараджею Маджапагіта, скріпивши угоди шлюбами з доньками цих правителів. При цьому в обмін передав Дайв'єту північні провінції Вуяр і Улік (в'єтнаською — Чау О і Чау Лі).

В результаті вправної дипломатії в наступні роки зберігав мир з сусідами. Помер Сімхаварман III 1307 року. Йому спадкував син Сімхаварман IV.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Coedès, George (1968). Walter F. Vella (ed.). The Indianized States of Southeast Asia. trans.Susan Brown Cowing. University of Hawaii Press. ISBN 978-0-8248-0368-1.
  • Maspero, G., 2002, The Champa Kingdom, Bangkok: White Lotus Co., Ltd., ISBN 9747534991