Січ-2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
КА ДЗЗ «СІЧ-2»
КА "Січ-2" на виставковому стенді
Основні параметри
NORAD ID 2011-044G
Виготівник Україна Україна Південмаш
Оператор «Дніпрокосмос»
Тип апарата КА ДЗЗ
Дата запуску 17 серпня 2011 року
Ракета-носій «Дніпро»
Космодром «Ясний»
Технічні параметри
Маса 176[1]
Потужність 90 Вт (середньодобова)[1]
Час активного існування > 5 років.
Орбітальні дані
Нахил орбіти 98.24o
Обертів за добу 1,3
Висота орбіти 668—700[1]
Прилади
Прилади

Електричний зонд EZ
Датчики кінетичних параметрів плазми DN, DE

Ферозондовий магнітометр квазіпостійного поля LEMI-016M
Роздільна здатність 7,8-46 м

«Січ-2» — малогабаритний космічний апарат. Розроблений на сучасному світовому рівні у негерметичному виконанні з широким використанням полімерних та композиційних матеріалів


Призначений для спостереження поверхні Землі в оптичному і середньому інфрачервоному діапазонах.

В комплект входить багатозональний сканувальний пристрій і сканер середнього інфрачервоного діапазону — забезпечує отримання цифрових оптико-електронних знімків поверхні Землі в панхроматичному і багатоспектральному діапазонах, а також у середньому інфрачервоному діапазоні

Крім того, до складу корисного навантаження супутника «Січ-2» введено комплекс наукової апаратури «Потенціал»:

  • Аналізатор густини частинок для дослідження параметрів нейтральних (датчик DN) і заряджених(датчик DE) частинок космічної плазми,
  • Вимірювач потенціалу корпуса супутника відносно плазми (електричний зонд EZ),
  • Система збору й обробки наукової інформації (СЗНІ).
  • Ферозондовий магнітометр LEMI-016M[2].

Для виконання завдань експерименту будуть використані дані вимірювань магнітного поля Землі за допомогою встановленого на супутнику службового високоточного ферозондового магнітометра. Технічні характеристики приладів розраховані для виявлення збурень електромагнітного поля, плазми й нейтральних частинок, характерних на висотах близько 700 км.

Створення супутника «Січ-2» передбачалося Національною космічною програмою України на 20082012 роки.

У квітні 2009 року розпочалися термостатичні випробовування систем супутника. Після перевірки апарат був повністю готовий до запуску. Спершу супутника планували запустити україно-російською конверсійною ракетою космічного призначення «Дніпро» в грудні 2010 року[3].

17 серпня 2011 року о 10-ій годині 12 хвилин 20 секунд за київським часом з пускової бази «Ясний» (Росія, Оренбурзька область) за безпосередньої участі українських спеціалістів було здійснено пуск ракети-носія «Дніпро», яка вивела на навколоземну орбіту супутник «Січ-2». Запуск космічного апарата присвячено 100-річчю від дня народження Михайла Кузьмича Янгеля, першого керівника Конструкторського бюро «Південне» протягом 18 років[4][5].

Бортова апаратура[ред. | ред. код]

Він оснащений оптико-електронними приладами, які працюватимуть у 5 спектральних діапазонах. Супутник дозволить отримувати цифрові зображення поверхні Землі в панхроматичному і багатоспектральних діапазонах з роздільною здатністю близько 8 м. Ці космічні знімки можуть успішно використовуватися: для контролю за аграрними ресурсами, в земле- і лісокористуванні, при здійсненні екологічного моніторингу, оцінки забруднень навколишнього середовища, моніторингу надзвичайних ситуацій, розвідці корисних копалин, в ході виконання інфраструктурних проєктів.

До складу корисного навантаження супутника «Січ-2» включений комплекс наукової апаратури «Потенціал», призначений для дослідження параметрів нейтральних і заряджених частинок, електричного і магнітного полів у верхніх шарах атмосфери Землі.

Паралельно з виведенням на орбіту супутника Січ-2 було виведено 6 малих супутників: RASAT (Туреччина), NigeriaSat-2 і NigeriaSat-X (Нігерія), EduSat (Італія), AprizeSat-5 і AprizeSat-6 (США), виготовлених компанією Surrey Satellite Technology Limited.

Робота на орбіті[ред. | ред. код]

За програмою льотно-конструкторських випробувань КА «Січ-2» на 25 серпня 2011 року (9 доба польоту) була запланована та успішно виконане перше знімання поверхні Землі.

Отримана бортовим сенсором інформація була передана з борту КА безпосередньо на наземну приймальну станцію Центру прийому та обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля (м. Дунаївці, Хмельницька обл.). Космічний знімок був прийнятий та оброблений штатними наземними засобами.

На сьогодні, проведено перевірку основних та резервних комплектів бортової апаратури КА «Січ-2». Перевірки виконані у повному обсязі, бортова апаратура функціонує нормально.

Програма льотно-конструкторських випробувань розрахована на 35 діб і передбачає проведення знімання різних районів Земної кулі, а також виконання наукових вимірювань в рамках космічного експерименту «Потенціал»[6].

Згідно з повідомленням Державного космічного агентства України 12 грудня 2012 року зв'язок з космічним апаратом «Січ-2» обірвався. Комісія, створена з цього приводу встановила «неможливість подальшого використання КА „Січ-2“ у зв'язку з остаточною втратою енергопостачання».[7]

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Державне космічне агентство України
  • Відео запуску супутника «Січ-2»
  • Система пошуку та обробки супутникових даних Січ-2
  • КБ Південне зібрало та випробовує космічний апарат дистанційного зондування Землі “Січ-2-1”. https://uprom.info/. Національний промисловий портал. 26 грудня 2019. Процитовано 26 грудня 2019.