ТЕРГО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ТЕРГО
Засновник Глоба Олена

ТЕРГО, (лат. tergo — тил) некомерційна українська громадська організація, спільнота батьків, сімей, друзів ЛҐБТК+ (лесбійок, ґеїв, бісексуальних і трансгендерних людей), заснована на людських та сімейних цінностях. Ця співдружність об'єднує тих, хто прагне до порозуміння і відстоювання громадянських прав ЛҐБТК+ в Україні.

Історія[ред. | ред. код]

Об'єднання ТЕРГО було заснована в квітні 2013 році матерями, батьками та друзями ЛҐБТК+ людей в Україні.

16 вересня 2013 року Міністерство юстиції України офіційно зареєструвало громадську організацію «Батьківська Ініціатива „ТЕРГО“».

Мета[ред. | ред. код]

Члени ініціативи «ТЕРГО» переконані, що вони потрібні українській ЛҐБТК+ спільноті як їх надійний тил. Наразі основними завданнями «ТЕРГО» є:

  • Психологічна консультація батьків ЛҐБТК+, діти яких здійснили камін-аут. Проведення тренінгів і зустрічей з просвітницькою метою серед батьків ЛҐБТК+.
  • Здорове і захищене життя ЛҐБТК+ людей, їх сімей та друзів через подолання дискримінації та забезпечення дотримання людських та громадянських прав для них в Україні.
  • Збільшення кількості однодумців та однодумиць, перетворення ініціативи у велику організацію, яка слугуватиме як батькам ЛҐБТК+, так і їх дітям.
  • Утворення філіалів в багатьох великих і маленьких містах чи районах, аби діти ЛҐБТК+ мали змогу відчувати себе захищеними від упереджень і стереотипів.

Співзасновниця та голова організації Олена Глоба: «Головна мета ініціативи — надавати моральну допомогу батькам ЛҐБТ-людей та самим ЛҐБТК+ під час процесу усвідомлення сексуальної орієнтації, створення стосунків взаєморозуміння у сім'ях та допомога у адвокації прав ЛҐБТК+».

Діяльність[ред. | ред. код]

Одразу після початку своєї роботи «ТЕРГО» з 19 по 21.04.2013 року представляли Україну у Берліні на конференції суспільства батьків, родичів і друзів ЛГБТ-спільноти «BEFAH».

12 липня 2013 року під час церемонії нагородження найкращих фоторобіт конкурсу «Конституція України: права громадянина — мої права», представники громадської ініціативи «ТЕРГО» вручили послу США Сертифікат членства та пам'ятний сувенір на згадку про знаменну подію, за його активну життєву позицію, щодо запобігання дискримінації ЛГБТ.

Організація «Батьківська Ініціатива „ТЕРГО“» проводить регулярні зустрічі батьків раз на місяць з квітня 2013, а також за час своєї діяльності провела декілька тренінгів для батьків ЛГБТ-людей: в Одесі (червень, 2013), в Києві (липень, 2013) і інших містах.

25-26 січня 2014 у місті Києві проходив тренінг для батьків ЛГБТ людей. Метою тренінгу було навчання учасників «ТЕРГО» якісно та коректно здійснювати підтримку іншим батькам, які щойно дізналися про нестандартну сексуальну орієнтацію своїх дітей.

Організація «Терго» наразі на своїй офіційній сторінці анонсувала серію тренінгів, для батьків, рідних, друзів ЛГБТ. Ці тренінги відбудуться в Полтаві (1-2 березня, тема «Гомосексуальність дитини: питання та відповіді»), Тернополі (29 — 30 березня, тема «Як робити камін-аут та говорити про сексуальність у сім'ї») та Львові (26 –27 квітня, тема «Стратегічне планування руху батьків, друзів та рідних»).

27 січня 2014 року «Терго» випустила брошуру «Віра в наших сім'ях»4. В цій брошурі батьки, родини і друзі ЛГБТ-людей розмовляють про віру, сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність.

Адвокаційна діяльність[ред. | ред. код]

У жовтні 2013 року спільнота офіційно зверталась до депутатів щодо всеохопного антидискримінаційного законодавства: «(…)Сьогодні, об'єктивно поглянувши на стан речей, ми бачимо, що наших дітей і близьких переслідують, б'ють в школі, цькують та знущаються, звільняють з роботи, виганяють з родин. З'явились навіть цілі рухи і організації, які ставлять за мету фізичне винищення ЛГБТ -спільноти. Такі люди часто переховуються, живуть без любові та підтримки близьких, без розуміння і підтримки друзів, зі складнощами на роботі. Досить часто кульмінацією такого життя стає трагедія(…)».

Голови правління ТЕРГО[ред. | ред. код]

Рік обрання Ім'я
2013 — Дотепер Глоба Олена

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Права гомосексуалів: рідні допоможуть // Deutsche Welle, 24 квітня 2013 року.
  2. Батьки ЛГБТ українців, давайте об'єднуватися // Національний ЛГБТ портал України, 18 квітня 2013 року.
  3. Відкритий лист народному депутату Колесніченко // Національний ЛГБТ портал України, 29 жовтня 2013 року.
  4. Публікація «Віра в наших сім'ях» // ГО "Батьківська ініціатива «ТЕРГО», 27 січня 2013 року.

Посилання[ред. | ред. код]