ТРК «ALEX»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ТРК "Алекс")
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТРК «Алекс»
ТОВ «Телерадіокомпанія „Алекс”»[1]
Країна Україна Україна
Зона мовлення Запоріжжя Запоріжжя і прилеглі райони
Час мовлення 24 години на добу
Мова мовлення українська,
російська
Центр керування пр. Моторобудівників, буд. 48, м. Запоріжжя, Запорізька обл., Україна, 69068
Формат
зображення
SECAM
Тематика каналу розважально-інформаційна, фільмопоказ
Дата початку
мовлення
25 вересня 1995
Дата кінця мовлення 1 лютого 2023
Аудиторія 1,5 млн
Засновник АТЗТ «Англо-Українська інвестиційна компанія»
ТОВ «Хайфед, ЛТД»
ТОВ «Незалежний телевізійний канал „Співдружність“»
Мотор Січ
Власник(и) ТОВ «Велес Запоріжжя 2012»
Сайт alexua.tv

ТРК «ALEX» — запорізький телеканал, який почав своє мовлення на території Запорізької області та частково Дніпропетровської області з 25 вересня 1995 року і припинив роботу 1 лютого 2023 року. Телеканал названий на честь колишньої назви Запоріжжя (рос. Александровск).

Історія[ред. | ред. код]

15 квітня 1991 року було засновано підприємство «Кабельні інформаційно-телевізійні системи» («КІТС»), на базі якого створена телерадіокомпанія «Алекс» — найстаріша з недержавних телерадіокомпаній у Запоріжжі.

1998 року колектив ТРК «Алекс» висунув балотуватися свого головного редактора до парламенту Олександра Кузнєцова, який з величезним відривом виграв вибори і став народним депутатом України. У тому ж році Олександр Кузнецов помер від зупинки серця.

Відсоток до респондентів, які дивилися регіональний телеканал протягом останніх 6 місяців

Потенційна аудиторія телеканалу «Алекс» була 1,5 млн осіб, що мешкають у Запорізькій та Дніпропетровській областях. Телекомпанія була найбільшим в регіоні виробником авторських проєктів. Серед них особливою популярністю серед телеглядачів користувалися програми «Алекс-Інформ», «Вдала покупка», «Fashion club», «Місто Z», «Сфера інтересів», «Навколишнє середовище», «Лінія стилю», «Караван» та чимало інших.

Колектив ТРК «Алекс» складався з понад 100 осіб. За свою творчість працівники телеканалу не один раз удостоювалися призів, грамот й дипломів. Серед особливо почесних нагород — «Телетріумф-2002» за найкращі регіональні новини в Україні, «Золоте дієслово» (Росія) — за програму «Про Росію з любов'ю», «Чорноморська чайка» (м. Одеса) — за цикл програм про ВАТ «Мотор Січ», ТРК «Алекс» є дипломантом Євразійського Форуму в Москві, переможцем Міжнародного конкурсу журналістів «Потрібен нам берег турецький» в Анталії, призером Конкурсу журналістів СНД «Місто жінок» в Санкт-Петербурзі, лауреатом Всеукраїнського фестивалю «Відкрий Україну!» у Києві тощо.

1 лютого 2023 року стало відомо, що телеканал «Алекс» призупиняє свою діяльність, про що його керівництво надіслало повідомлення до Національної ради з питань телебачення України про призупинення мовлення як цифрового, так і аналогового[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ТРК АЛЕКС ТОВ. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Процитовано 27 квітня 2022.
  2. У Запоріжжі призупиняє діяльність відомий телеканал. zabor.zp.ua. 31 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]