ТСОАВІАХІМ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТСОАВІАХІМ
Товариство сприяння обороні, авіаційному і хімічному будівництву
Абревіатура ОСОАВИАХИМ
Тип суспільно-політична організація сприяння обороні
Засновано 23 січня 1927
Розпущено 1948
Країна  СРСР
Добровольці 14 млн.чол.

Нагороди
Орден Червоного Прапора

CMNS: ТСОАВІАХІМ у Вікісховищі

ТСОАВІАХІМ (за правописом 1928 року також ТСОАВІЯХЕМ; Товариство сприяння обороні, авіаційному і хімічному будівництву; рос. ОСОАВИАХИМ — Общество содействия обороне, авиационному и химическому строительству) — масова мілітаризована оборонно-патріотична громадська організація в СРСР, яка існувала з 1927 до 1948 року. Була попередником ДТСААФ.

Історія[ред. | ред. код]

Листівка ТСОАВІЯХЕМ українською мовою (харківський правопис) з пропагандою для селян використання штучних добрив. На листівці присутній напис «кинуто з літака».
Останні роки НЕПу, 1927-28 роки

Утворена 23 січня 1927 року злиттям «Авіахіма» і Товариства сприяння обороні СРСР.

Офіційно основними завданнями були: сприяння розвитку авіаційної промисловості, поширення військових знань і проведення оборонно-масової роботи серед населення. ТСОАВІАХІМ налічував 14 млн членів, об'єднаних у 329 тис. первинних організацій. У них навчалося 30-ти військовим спеціальностям 2 млн. 600 тис. осіб.

Влітку 1933 року близько 22 тисяч членів ТСОАВІАХІМу були залучені до охорони полів, відтак їх було використано у механізмі Голодомору.[1][2]

За роки німецько-радянської війни було підготовлено понад 400 тис. медичних сестер і сандружинниць, понад 98 млн.осіб пройшло курс навчання з протихімічної оборони. Організація провела велику роботу з розміновування і збору трофейного майна на звільнених територіях, підготувало понад 10 тис. інструкторів і близько 132 тис. саперів.

У 1947 року ТСОАВІАХІМ нагороджений орденом Червоного Прапора.

У лютому 1948 року на його базі було утворено три самостійні організації:

  • ДОСАРМ рос. Добровольное общество содействия армии.
  • ДОСАВ рос. Добровольное общество содействия авиации.
  • ДОСФЛОТ рос. Добровольное общество содействия флоту.

У серпні 1951 року всі вони були об'єднані в ДТСААФ СРСР.

У 1991 року ДТСААФ СРСР був перетворений на Союз оборонних спортивно-технічних організацій суверенних держав (Союз ОСТО), потім в ДТСААФ РРФСР і РОСТО (Російська оборонна спортивно-технічна організація).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Дарія Меттінглі: «Голодомор був спрямований проти України як політичної нації». LB.ua. Процитовано 18 листопада 2021.
  2. Цензор.НЕТ. Трагедія українського села полягала в тому, що ніхто не міг уникнути Голодомору і опинявся або серед жертв, або у складі виконавців, - історикиня Дарія Маттінглі. Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 28 листопада 2021.