Таблиця Шульте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Таблиці Шульте (англ. Schulte Table) — таблиці з випадково розташованими об'єктами (зазвичай числами або буквами), які використовуються для тестування і розвитку швидкості знаходження цих об'єктів у певному порядку. Вправи з таблицями дозволяють поліпшити периферійне зорове сприйняття, що важливо, наприклад, для швидкочитання.

Приклад[ред. | ред. код]

20 13 16 9 17
7 10 14 8 4
15 24 11 6 23
22 25 18 2 1
12 21 3 19 5

Найпростіша таблиця Шульте являє собою квадратний листок паперу шириною з книжкову сторінку, умовно розділений на 25 однакових квадратних осередків (5 рядів і 5 стовпців), в які шрифтом звичайного книжкового розміру безладно вписані числа від 1 до 25. (При відтворенні таблиць Шульте на комп'ютерних моніторах необхідне їх масштабування відповідно до розміру екрана.)

Тренування[ред. | ред. код]

  • Відстань від таблиці до очей має бути такою ж, як і при читанні книги, тобто приблизно 30-35 см.
  • Перед початком роботи з таблицею погляд фіксується в її центрі і більше не зрушується.
  • Знаходити числа потрібно в зростаючому порядку від 1 до 25, без пропусків, з максимальною швидкістю, бажано не промовляючи числа ні про себе, ні вголос. Дуже важливо уникати пересувань погляду з центру і шукати числа тільки периферійним зором.
  • Час і періодичність тренувань потрібно вибирати так, щоб уникнути перевтоми. Зазвичай не більше 10 таблиць на день.
  • У міру розвитку навички переходять до таблиць з кількістю осередків 6×6, 7×7, 8×8, відповідно збільшуючи і розмір квадрата.

Тоні Бьюзен відзначав, що в комп'ютерних програмах, коли на цифру вказуєш курсором, очі мимоволі йдуть за ним. Це не сприяє розширенню поля сприйняття. Тому до комп'ютерних варіантів таблиць треба ставитись з обережністю.