Табличка скарг на Еа-насіра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
A long, rectangular tablet of sand-coloured clay, inscribed all over with cuneiform text.
Табличка на вітрині в Британському музеї.

Табличка скарг на Еа-насіра ( UET V 81) [1] — це глиняна табличка, що була написана прибл. 1750 до нашої ери та надіслана до стародавнього Уру. Це скарга на торговця на ім'я Еа-насір від клієнта з іменем Нанні. Написана аккадським клинописом, вона вважається найдавнішою письмовою скаргою. Нині зберігається в Британському музеї.[2] Табличка також стала інтернет-мемом.[3][4][5]

Опис[ред. | ред. код]

Табличка має довжину 11,6 сантиметрів у висоту, 5 сантиметрів у ширину, 2,6 сантиметрів у товщину. Також вона дещо пошкоджена.[6]

Зміст[ред. | ред. код]

Еа-насір мандрував у Ділмун, щоб купити мідь, і повернувся, аби продати її в Месопотамії. Одного разу він погодився продати мідні злитки Нанні. Нанні відправив свого слугу з грошима, щоб завершити угоду.[7] Проте отримавши мідь, Нанні оцінив ту як неякісну[8] через що і не прийняв її.

Для цього Нанні створив клинописний лист, щоб надіслати Еа-насіру. На ньому вписана скарга Еа-насіру про поставку міді неправильного сорту та проблеми з іншою поставкою;[6][9] Нанні також скаржився, що до його слуги (який займався угодою) ставилися грубо. Крім того було заявлено, що на момент написання листа Нанні не прийняв мідь, але заплатив за неї гроші.

Придбання[ред. | ред. код]

Ілюстрація інтер’єру старого вавилонського будинку, що, можливо, був резиденцією Еа-насіра, знайденого на руїнах Ура.

Табличку виявив і придбав сер Леонард Вуллі, який очолював спільну експедицію Університету Пенсільванії та Британського музею з 1922 по 1934 роки в шумерському місті Ур.[6][9]

Інші таблички[ред. | ред. код]

Інші таблички були знайдені в руїнах, що вважаються житлом Еа-насіра. Серед них наявний лист від чоловіка на ім’я Арбітурам, який скаржився, що ще не отримав свою мідь, тоді як ще в одному листі автор стверджує, що втомився отримувати погану мідь.[10] [11]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Figulla, H.H.; Martin, W.J., ред. (1953). Letters and Business Documents of the Old Babylonian Period. Ur Excavations: Texts. Т. V. London, UK: British Museum Press. с. 5, Pl. XIV.
  2. Hyken, Shep (23 квітня 2015). Oldest customer service complaint discovered: A lesson from ancient Babylon. Forbes. Процитовано 7 лютого 2017.
  3. The Legend of Ea-Nasir: how a Babylonian businessman became an internet meme. Institute of Archaeology. 8 грудня 2022.
  4. Kern, Emily (3 листопада 2021). The Radical Promise of Human History. Boston Review.
  5. Brinkley, Liv (17 березня 2022). The World's Oldest Customer Complaint Is Almost 4000 Years Old. Grunge.
  6. а б в tablet. British Museum. object W 1953-0411-71.
  7. Crawford, Harriet (July 2015). Sir Leonard Woolley and Ur of the Chaldees. The Bible and Interpretation. University of Arizona.
  8. Oppenheim, (1967), pp. 82–83.
  9. а б Sir Leonard Woolley. British Museum. Collections online.
  10. Killgrove, Kristina (11 травня 2018). Meet the worst businessman of the 18th century BCE. Forbes. Процитовано 22 липня 2020.
  11. Leemans, (1960).

 

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]