Борис Тадич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тадіч Борис)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
серб. Борис Тадић
3-й президент Сербії
2004 — 2012
Народився 15 січня 1958(1958-01-15)[1][2] (66 років)
Сараєво, Соціалістична Республіка Боснія і Герцеговина, ФНРЮ
Відомий як політик, психолог
Країна Сербія
Alma mater факультет філософії Белградського університетуd
Політична партія Демократична партія Сербії і Social Democratic Partyd
Батько Ljubomir Tadićd
Мати Nevenka Tadićd
Релігія православ'я
Нагороди
Підпис

Бори́с Та́дич (серб. Борис Тадић; нар. 15 січня 1958 Сараєво) — президент Сербії в 20042012 роках.

Біографічна довідка[ред. | ред. код]

Борис Тадич народився 15 січня 1958 року в столиці Боснії і Герцеговини — Сараєво. Закінчив філософський факультет Белградського університету, захистивши диплом за фахом соціальній психології. Надалі працював журналістом, клінічним психологом і науковим співробітником в Інституті психології.

Політична біографія Тадича була пов'язана з Демократичною партією, в яку він вступив в 1990 році, швидко просуваючись по кар'єрі. У лютому 2000 року він став заступником голови партії. У 2001 році обрався депутатом парламенту від Демократичної партії, а згодом став віце-спікером парламенту Союзної Республіки Югославії.

Протягом нетривалого часу Тадич знаходився на посаді міністра оборони Державної співдружності Сербії і Чорногорії.

У лютому 2004 року Тадич обирається головою Демократичної партії і як її кандидат вступає в боротьбу за пост президента Сербії. У другому турі голосування (53,2 %) він перемагає, випередивши заступника голови Сербської радикальної партії Томислава Николича (45,4 %), і 11 липня 2004 року вступає на посаду президента Сербії.

3 лютого 2008 року Тадич був повторно обраний президентом, перемігши у другому турі Томислава Николича з результатом 51 %.

Демократи в своїй політиці орієнтуються на подальшу інтеграцію в європейське співтовариство і заявляють про необхідність співпраці з Гаазьким трибуналом у частині видачі військових злочинців. Тадич є прихильником європейської інтеграції; один з ключових пунктів його президентської програми — швидка інтеграція Сербії в Євросоюз.

Тадич програв президентські вибори 2012 року. Всього в перегонах брали участь 12 осіб. За підсумками першого туру президентських виборів 6 травня 2012 Тадич переміг Николича з різницею в 10 тисяч голосів, або 0,26 %. Але Томислав Николич випередив Тадича у другому турі виборів 20 травня набрав 49,54 %, або 1,552 мільйона голосів, це на 70 тисяч голосів більше за Тадича.

Борис Тадич поклав на себе відповідальність за поразку очолюваної ним Демократичної партії на травневих парламентських і президентських виборах.[3] За його словами, він визнає низку кадрових помилок і те, що «дозволив увійти в партію людям з непомірними амбіціями». Політик визнав також, що він пощадив деяких неефективних міністрів і чиновників, чиї імена пов'язують з корупцією.

Володіє англійською і французькою мовами. Одружений, має двох дітей.

Нагороди[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія Брокгауз
  2. Munzinger Personen
  3. Экс-президент Сербии взял ответственность за результаты выборов в мае. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 8 вересня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]