Тайрос-8

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайрос-8
Основні параметри
COSPAR ID 1963-054A
NORAD ID 00716
Тип апарата метеорологічний
Штучний супутник Землі
Дата запуску 21 грудня 1963, 09:30 UTC
Ракета-носій Тор-Дельта-Бі/Дельта-Бі
Номер запуску 371/22
Космодром Мис Канаверал, СК-17Бі
Тривалість польоту очікувана 80 років
Технічні параметри
Маса 122 кг
Розміри діаметр 107 см, висота 48 см
Орбітальні дані
Тип орбіти еліптична
Ексцентриситет 0,005
Нахил орбіти 58,5°
Період обертання 98,5 хв
Апоцентр 703 км
Перицентр 669 км

Тайрос-8 (англ. TIROS 8, Television and InfraRed Observation Satellite — укр. Супутник телевізійного й інфрачервоного спостереження), інші назви Тайрос-Ейч ({{lang-en|TIROS-H}), Ей-53 (англ. A-53, Applications — укр. Застосування) — американський метеорологічний супутник.

Перший супутник, що міг без наземних команд автоматично передавати зображення (англ. Automatic Picture Transmission (APT)).

Тайрос-8 створювався для випробування вдосконалених можливостей отримання телевізійних зображень хмарного покриву Землі і їхнього використання.

За час роботи апарат передав 102 463 зображення хмарного покриву Землі.

Опис[ред. | ред. код]

Апарат був призмою з вісімнадцятикутною основою з алюмінієвого сплаву і нержавіючої сталі діаметром 107 см, висотою 48 см, масою 130 кг. На зміцнені нижній основі розташовувалась більшість систем. Нагорі розташовувалась антена для прийому наземних команд. У нижній частині діагонально відносно основи розташовувались чотири дипольні антени для передачі телеметрії на частоті 235 МГц. Згори і з боків апарат був вкритий 9200 сонячними елементами розміром 1×2 см, що використовувались для заряджання 21 нікель-кадмієвої батареї. Навколо нижньої основи було змонтовано п'ять діаметрально опозитних пар невеликих твердопаливних двигунів для підтримки швидкості обертання 8-12 обертів на хвилину, що стабілізувало апарат в польоті. Вісь обертання була зорієнтована з точністю 1—2 градуси завдяки використанню магнітного контролю висоти, для чого було використано 250 витків дроту навколо зовнішньої поверхні апарата. Взаємодія між індукцією магнітного поля супутника і магнітного поля Землі створювала необхідний момент сили для орієнтації.

Супутник мав телевізійну камеру автоматичної передачі трьох зображень на одну з п'ятдесяти семи наземних станцій із відповідним приймальним обладнанням і телевізійну камеру з відиконом діаметром 1,27 см з широким (104°) кутом огляду для фіксації зображень хмарного покриву Землі. Зображення в зонах прийому передавались на дві приймальні наземні станції, під час несприятливої погоди і поза станціями дані записувались на бортовий плівковий магнітофон для передачі згодом.

В експерименті автоматичної передачі зображень (англ. Automatic Picture Transmission (APT)) було задіяно 57 наземних приймальних станцій в усьому світі. Зображення передавались методом повільного сканування (чотири лінії за секунду).

Політ[ред. | ред. код]

21 грудня 1963 року о 09:30 UTC ракетою-носієм Тор-Дельта-Бі/Дельта-Бі з космодрому Мис Канаверал відбувся запуск апарата Тайрос-8.

У кінці квітня 1964 року погіршилась робота камери автоматичної передачі зображень і було припинено її використання в експериментальній передачі зображень. Камера працювала понад 90 діб — довше запланованого часу.

12 лютого 1966 року припинила роботу камера з широким кутом огляду, після цього апарат використовувався для отримання інженерних даних.

1 липня 1967 року супутник було відключено.

Джерела[ред. | ред. код]