Такеда Кацуйорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Такеда Кацуйорі
яп. 武田勝頼
Народився 1546[1][2]
Провінція Кай, Східноморський край, Японія
Помер 3 квітня 1582[1]
Mount Tenmokud, Кошю, Префектура Яманаші, Японія
·колота рана
Поховання Keitokuind
Країна Японія
Діяльність самурай
Знання мов японська[3]
Титул даймьо
Посада даймьо
Рід Рід Такеда
Батько Такеда Сінґен
Мати Suwa Goryōnind
Брати, сестри Ōbai-ind, Shinshōnid, Takeda Nobuyukid, Nishina Morinobud, Takeda Nobuchikad, Katsurayama Nobusadad, Kiku-himed, Kenshōind, Shinryūind, Takeda Nobukiyod і Takeda Yoshinobud
У шлюбі з Keirin-ind і Ryusho-ind
Діти Takeda Nobukatsud і Takeda Katsuchikad

Такеда Кацуйорі (яп. 武田勝頼, 1546 — 3 квітня 1582) — самурайський полководець середньовічної Японії періоду Сенґоку. Син Такеди Шінґена. 20-й голова роду Такеда і володар провінції Кай (суч. префектура Яманасі)

Життєпис[ред. | ред. код]

Кацуйорі став фактичним спадкоємцем роду Такеда після смерті Такеди Йошінобу, свого старшого брата. Його батько, Такеда Шінґен, не хотів бачити Кацуйорі наступним головою роду і назначив Такеду Нобукацу, власного онука, майбутнім лідером. Але Кацуйорі зосередив усі важелі влади у своїх руках, виконуючи функції регента при Нобукацу.

Після смерті Шінґена, Кацуйорі продовжив завойовницьку політику батька.

У 1574 році захопив важкоприступний замок Такатендзін, а у 1575 роках вторгся глибоко у землі провінції Мікава, центральні володіння Токуґави Ієясу, але агресивна політика Кацуйорі зазнала краху у битві при Наґашіно, у якій війська роду Такеда були вщент розбиті союзницькими силами Оди і Токуґави.

У 1582 році ці союзники напали на володіння Кацуйорі і знищили решту його війська. Загнаний у безвихідь, голова роду Такеда і члени його сім'ї вчинили сеппуку.

Джерела[ред. | ред. код]


  1. а б в Find a Grave — 1996.
  2. Faceted Application of Subject Terminology
  3. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.