Таланти і шанувальники (фільм, 1956)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таланти і шанувальники
Таланты и поклонники
Жанр драма
мелодрама
Режисер Андрій Апсолон
Борис Дмоховський
Сценарист Леонід Любашевський
У головних
ролях
Тамара Альошина
Павло Кадочников
Геннадій Мічурін
Костянтин Скоробогатов
Борис Смирнов
Тетяна Леннікова
Валентина Савельєва
Катерина Корчагіна-Александровська
Євген Лебедєв
Микола Коміссаров
Оператор Генріх Маранджян
Кінокомпанія «Ленфільм»
Тривалість 89 хв
123 хв - повна версія
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1956
IMDb ID 0237802

«Таланти і шанувальники» — кінофільм режисерів Андрія Апсолона та Бориса Дмоховського, знятий на кіностудії «Ленфільм» в 1955 році. Прем'єра в кінотеатрах відбулася 31 січня 1956 року. Екранізація однойменної п'єси А. М. Островського.

Зміст[ред. | ред. код]

У Негіної є талант. Вона успішно грає на сцені провінційного театру. У дівчини є коханий – студент Мелузов. Вони чисті серцем і мріють про спокійне життя. Та театральні звичаї далекі від пуританських. Щоб не зламати свою кар'єру, Негіна стає коханкою багатія. Мелузов у відчаї через поведінку своєї коханої, він усіма силами намагається донести до громадськості розбещеність меценатів театру.

Ролі[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

У 1956 році журнал «Театр» опублікував статтю О. Д. Попова «Без серця», яка стала ідеологічним вироком картині. Фільм був названий відверто слабким, який ілюструє факти неточності в розстановці режисерських акцентів і нерозуміння ідейної суті драматичного твору. З посиланням на постановку Малого театру за участю Марії Єрмолової, автор статті стверджує, що в комедії А. Н. Островського мистецтво є служіння ідеалам добра. Покликання актриси Негіной, її любов до мистецтва виявляються сильнішими її любові до Петра Мелузова. У Негіной художник переміг жінку. Вона стає утриманкою поміщика в ім'я служінню театру. Навпаки, на думку А. Д. Попова, у фільмі:

…ми бачимо вульгарний кафешантан замість театру. Тут немає театру, немає схвильованого, натхненного відносини до сцени, не видно у виконавцях таланту і одухотвореного людського матеріалу для того, щоб будувати сценічні образи Негіной, Мелузова і Домни Пантельовна. (Актори) обтяжені дрібними і технічними завданнями. Яка ж «мораль» виходить у фільмі «Таланти і шанувальники»?

— Нужда заїла!

У підсумку виходить сумовита картина акторського безправ'я і голоду в старому театрі.

Посилання[ред. | ред. код]