Танковий взвод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Танкова чота)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Позначення танкового взводу армій країн НАТО

Танковий взвод , українська історична назва Танкова чота— це складовий елемент загальновійськового підрозділу танкових військ.

Призначається для виконання завдань самостійно або у взаємодії з підрозділами родів військ.

Танковий взвод. Танки Т-55. Група радянських військ в Німеччині. 1974 р.

Танковий взвод ЗСУ[ред. | ред. код]

Завдання танкового взводу ЗСУ[ред. | ред. код]

Характеристики та призначення танкового взводу у складі Збройних сил України:

  • в оборонному бою — стійке утримання зайнятих районів місцевості, рубежів і позицій, відбиття наступу противника і завдання ураження його підрозділам, що наступають, знищення противника, який вклинився;
  • у наступальному бою — захоплення важливих ділянок місцевості, знищення противника, який обороняється, рубежів і об'єктів, форсування водних перешкод і переслідування противника, який відходить.

Танковий взвод під час виконання завдання діє, як правило, у складі роти (взводу). Танковий взвод може діяти в розвідці, штурмовій групі, засідці, бойовій охороні, під час пересування — у похідній охороні, а під час розташування на місці — у сторожовій охороні.

У розвідці, бойовій, похідній і сторожовій охороні танковий взвод може діяти самостійно.

Організація танкового взводу ЗСУ[ред. | ред. код]

До складу танкового взводу української армії входять 3 танки та 9 чоловік особового складу.

На озброєнні знаходяться танки: Т-64, Т-72, Т-80 та інші, кулемети калібру 7,62 мм та 12,7 мм.

Склад танкового взводу: 

  1. Командир взводу 
  2. Три танкових екіпажі 

Склад танкового екіпажу: 

  1. Командир танку 
  2. Навідник 
  3. Механік-водій 

Танковий взвод Армії США[ред. | ред. код]

Танковий взвод армії США

До складу танкового взводу (англ. tank platoon) Армії США входять 4 танки M1 Abrams та 16 чоловік особового складу.

Екіпаж танка складається з:

  1. Командира взводу (командир танка)
  2. Навідника-оператора
  3. Механіка-водія
  4. Заряджаючого

Дії танкового взводу у наступі та обороні[ред. | ред. код]

Танковий бій під час операції «Цитадель». Друга світова війна

В наступальному бою танковий взвод зазвичай діє у складі танкової роти у взаємодії з піхотою.

Головна задача взводу — знищення піхоти і танків противника. Отримавши від командира роти наказ на наступ, в період розташування частини на вичікувальних позиціях, командир взводу при наявності часу спільно з командирами і механіками-водіями танків проводить розвідку противника, місцевості та вихідних позицій. Особливу увагу він звертає на розташування протитанкових перешкод і вогневих засобів противника. На підставі даних розвідки командир взводу вказує командирам танків порядок подолання перешкод, придушення вогневих засобів противника та орієнтування в русі. Напрямки руху танків з вихідної позиції до розташування противника повинні бути вивчені і позначені. На основі одержаного завдання командир взводу після розвідки на місцевості віддає усний бойовий наказ про атаку.

З виходом на вихідну позицію командир взводу розташовує взвод в бойовому порядку, маскує танки, веде безперервне спостереження за сигналами командира роти і тримає взвод у бойовій готовності № 1. Перед виходом в атаку танки заводяться по сигналу командира роти. Атака починається також по сигналу командира роти; командир взводу подає сигнал: «Вперед», і веде взвод в атаку за вказаним напрямом, зберігаючи своє місце в бойовому порядку роти; в деяких випадках, при наявності перешкод або при значній відстані від переднього краю оборони противника, взвод рухається з вихідної позиції в розчленованому або похідному строю, приймаючи бойовий порядок на ходу.

З підходом до зони дійсного протитанкового вогню противника взвод з максимальною швидкістю атакує противника. Проходячи бойові порядки своєї піхоти, взвод відкриває інтенсивний вогонь з ходу з гармат і кулеметів, вривається на передній край оборони противника і знищує його піхоту.

В обороні танковий взвод застосовується:

  • для контратак противника;
  • для утримання окремих пунктів, переправ до підходу своєї піхоти;
  • для дій в засідках; при відсутності пального.

При розташуванні в обороні командир взводу, отримавши від командира роти завдання, розташовує взвод на зазначеній позиції, обкопує і маскує танки, організує спостереження, вимірює відстань до орієнтирів (рубежів), готує вихідні дані для ведення вогню і складає вогневу картку взводу. Кожному танку вказуються основний і додатковий сектори обстрілу і спостереження. Крім основних вогневих позицій, для кожного танка вибираються і готуються одна-дві запасні позиції.

Командир взводу зобов'язаний забезпечити постійну готовність взводу до відбиття нападу наземного і повітряного противника, підтримувати маскувальну дисципліну, мати безперервний зв'язок з командиром роти і сусідами. Танковий взвод повинен наполегливо оборонятися і може відходити тільки за наказом командира роти. Особовий склад взводу повинен знати встановлені сигнали взаємодії з піхотою і артилерією та місце їх подачі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бойовий статут сухопутних військ ЗСУ. Частина ІІІ. Взвод, відділення, танк. − К.: Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, 2010

Посилання[ред. | ред. код]

Менше формування
Екіпаж
Танкова чота Більше формування
Танкова рота