Тао Цзун'і

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тао Цзун'і
Ім'я при народженні 陶宗儀
Народився 1329(1329)
Наньцун
Помер 1410(1410)
Шанхай
Країна імперія Мін[1]
Діяльність історик, поет
Magnum opus Q10908147? і 書史會要d
Батько Тао Югуан

Тао Цзун'і (*1329 — †1410) — визначний китайський історик часів кінця правління династії Юань та початку династії Мін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з інтелектуального середовища. народився у Наньцуні (частина сучасного Тайчжоу у провінції Чжецзян) у родині Тао Югуана, художника. Отримав класичну освіту. У 1348 році переїздить до Пекіна, де зазнає невдачі під час імператорського іспиту. Повертається додому, відмовившись від кар'єри державного службовця. Після повалення династії юань у 1368 році оселяється на той час у селищі Шанхай, де й сконав у 1410 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Значну частину своїх творів написав у час перебування у Пекіні та після повернення (до 1370 року). Найзначніші з них — це «Нариси історії» та «Нариси про жіночі покої юанських володарів» (остаточна редакція у 1376 році). Під час мешкання у Шанхаї створив працю про сільське господарство, а також цикл віршів на сільську тематику, про життя та звичаї китайських селян. Один з найвідоміших віршів — «Весілля». Водночас звертався й до любовної лірики.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Karl-Heinz Everding: Herrscherurkunden aus der Zeit des mongolischen Großreiches für tibetische Adelshäuser, Geistliche und Klöster. Teil 1: Diplomata Mongolica. Mittelmongolische Urkunden in 'Phags-pa-Schrift. Edition, Übersetzung, Analyse. Halle: International Institute for Tibetan and Buddhist Studies 2006
  1. China Biographical Database