Таратула-Богун Олена Романівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таратула-Богун Олена Романівна
Народилася
Грибовиця[1]
Місце проживання Орегон
Національність українка
Діяльність науковиця, хімік
Alma mater Ратґерський університет
ЛНУ ім. І. Франка (2002)
Галузь наномедицина
Заклад Орегонський державний університет
Посада професор фармацевтики
Вчене звання доцент
Науковий ступінь доктор філософії[2]
Нагороди President's Commission on the Status of Women Award (2014), NIH/NCATS KL2 Career Development Award (2017)

Таратула-Богун Олена Романівна (с. Грибовиця, Іваничівський (нині — Володимирський) район, Волинська область) — науковець українського походження, професор Орегонського університету[3] в галузі наномедицини, основна праця сфокусована на розробку і застосування нанотехнологій в біомедичній сфері проти раку та інших хвороб.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в с. Грибовиця Володимирського району Волинської області.

Згодом переїжджає до США задля навчання в аспірантурі

Наукові інтереси[ред. | ред. код]

Основна праця сфокусована на розробку наномедицини (застосування нанотехнологій в біомедичній сфері) проти раку та інших хвороб.

Серед найперспективніших розробок Олени та її чоловіка Олега Таратула — нанотехнологія діагнозу та лікування ракових пухлин. Винахід, що допомагає виявити пухлину на ранній стадії і видалити з організму всі ракові клітини, має високі шанси потрапити в американські лікарні.

Дослідження використовує міждисциплінарний (органічна хімія, біохімія та нанотехнології) підхід до розробки ефективних біосенсорів in vitro/in vivo, агентів нановізуалізації та наномедицини, особливо щодо раку. Це включає розробку інноваційних засобів фотодинамічної терапії та ефективних наноносіїв ліків. Додатковий фокус — вилікувати гіпоксичні пухлини раку шляхом відкриття ефективних способів зменшення гіпоксії в пухлинах. Значна частина цієї роботи також зосереджена на розробці та випробуванні діагностичних та терапевтичних засобів на основі молекулярних клітин та наноматеріалів. Ще однією метою допомоги у точній діагностиці раку є розробка інноваційних візуалізаційних зондів за допомогою нанокластерів з благородних металів. Багатофункціональні наноматеріали як цільові платформи для доставки протиракових препаратів та засобів візуалізації in vivo забезпечують контроль над процесами доставки, націлювання та вивільнення, а отже, ефективну діагностику та лікування раку.

Гранти[ред. | ред. код]

Наукові гранти від:

Нагороди[ред. | ред. код]

  • President's Commission on the Status of Women Award (2014);
  • NIH/NCATS KL2 Career Development Award (2017).

Публікації[ред. | ред. код]

Загалом, презентувала близько 35-ти наукових доповідей та опублікувала понад 50 наукових статей[6], що також висвітлені в численних електроних таі друкованих інформаційних джерелах. Серед них:

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.volyn.com.ua/news/190199-urodzhenka-sela-hrybovytsia-odna-z-naikrashchykh-u-ssha-spetsialistiv-po-borotbi-z-rakom
  2. https://pharmacy.oregonstate.edu/users/olena-taratula
  3. Olena Taratula. College of Pharmacy (англ.). Процитовано 22 листопада 2022.
  4. Уродженка села Грибовиця — ​одна з найкращих у США спеціалістів по боротьбі з раком. www.volyn.com.ua. 15 серпня 2021. Процитовано 22 листопада 2022.
  5. Taratula, Olena; Hill, P. Aru; Khan, Najat S.; Carroll, Patrick J.; Dmochowski, Ivan J. (2010-12). Crystallographic observation of 'induced fit' in a cryptophane host–guest model system. Nature Communications (англ.). Т. 1, № 1. с. 148. doi:10.1038/ncomms1151. ISSN 2041-1723. PMC 3105606. PMID 21266998. Процитовано 22 листопада 2022.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  6. Scopus preview - Taratula, Olena R. - Author details - Scopus. www.scopus.com. Процитовано 22 листопада 2022.