Тахір і Зухра (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тахір і Зухра
узб. Tohir va Zuhra
Жанр Історичний фільм
Мелодрама
Режисер Набі Ганієв
Сценарист Олексій Спешнєв
Сабір Абдулла
На основі Q25522247?
У головних
ролях
Гулям Аглаєв
Юлдуз Різаєва
Асад Ісматов
Шукур Бурханов
Раззак Хамраєв
Хікмат Латипов
Рахім Пірмухамєдов
Абуд Джалілов
Ергаш Карімов
Венера Каріякубова
Оператор Данило Демуцький
Михайло Карюков
Михайло Краснянський
Композитор Олексій Козловський
Кінокомпанія Ташкентська кіностудія
Тривалість 92 хв.
Мова узбецька
Країна СРСР СРСР
Рік 1945
Дата виходу 19 липня 1946 року (Австрія)
IMDb ID 0237800

Тахір і Зухра (рос. Тахир и Зухра) — фільм радянського кінорежисера Набі Ганієва. Фільм знятий за мотивами узбецької народної легенди.

Прем'єри фільму відбулися у: Австрія (19 липня 1946 року), Фінляндія (20 вересня 1946 року), Швеція (3 березня 1947 року).

Сюжет[ред. | ред. код]

Відкривається фільм панорамою барвистого східного базару. Глашатай урочисто повідомляє новину - про народження в Бабахана дочки - Зухрі. Багір, відданий хану воїн, вирішив поєднати долю сина Тахіра, який також народився в цей день, з долею дочки хана.

До того як Тахір зрозуміє підступні інтриги придворних вельмож, їх прагнення до влади, до того як він свою велику любов подарує зростаючою з ним поруч Зухрі, хан встигне змінити своє рішення — він не захоче сина простого воїна назвати нареченим своєї доньки, не захоче свою кров змішати з потомством «нікчемного раба».

Бабахан вирішив позбутися від невідповідного нареченого для своєї дочки і віддає наказ скинути його в скрині в бурхливу річку.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • «Тахір і Зухра» — перший повнометражний звуковий художній фільм Ганієва.
  • Легенда про Тахір і Зухра виникла в XV столітті при кривавому пануванні Чингізидів, коли вищим законом в країні шанувалася батіг, вищою чеснотою — грубе насильство.
  • Спочатку режисерові було запропоновано створити фільм-спектакль, тобто без змін перенести на екран постановку драми Сабіра Аюдули зі сцени одного з узбецьких театрів. Однак Ганієв вирішив створити на основі народної легенди самостійний твір.
  • Працюючи над музичним оформленням «Тахіра і Зухра», Ганієв і композитор Олексій Козловський одними з перших в узбецькому кіно широко використовували музичний фольклор, що і повідомило кінорозповіді яскраво виражений національний колорит.

Актори[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]