Таємниця козацької шаблі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Таємниця козацької шаблі»
Автор Зірка Мензатюк
Назва мовою оригіналу Українська
Країна Україна
Мова українська
Жанр повість
Видано 2006

«Таємниця козацької шаблі»  — пригодницька повість української письменниці Зірки Мензатюк, написана у 2006 році.

Історія створення[ред. | ред. код]

Повість «Таємниця козацької шаблі» була задумана письменницею під час подорожей з родиною. За першим задумом, це мала бути історія про пригоди з чарівним автомобілем. Але в повісті мав бути мотив, заради якого здійснюється подорож. Цим мотивом стала козацька шабля. Авторка використала історичні дані битви під Берестечком у 1651 році. Тоді 100-тисячне військо запорізьких козаків під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького і військо кримських татар воювали з набагато більшою армією Речі Посполитої. Козаки були розбиті, загинули тисячі, і Хмельницький змушений був укласти невигідний для українців Білоцерківський мирний договір з польським королем Яном Казимиром.

Сюжет[ред. | ред. код]

Родина Руснаків у пошуках козацької реліквії сім'ї Руснаків — шаблі. Тато, мама, їхня донька Наталочка вирушили в подорож Україною легковим автомобілем на ім'я Машка. Вони мандрували за маршрутом: Тараканівський форт під Дубно, замок у Дубні, замок-палац у Підгірці, Олеський замок, Кам'янець-Подільська фортеця, Хотинська фортеця та Козацькі Могили у Берестечку.

Головні герої — родина Руснаків: тато, мама, Наталочка, легкова машина Машка, патріотично налаштований привид, історик дядько Богдан, пластуни зі Львова Северин та Василь, родина чортів: мати, батько та їхній син — чортик Антипко, «добірне товариство», яке складалось із чортів та відьом, пан Щуровський, який колись був козаком, але зрадив своїх у бою під Берестечком.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Зінченко, О. Є. (2020). Наративністратегії у реалістично-фантастичних творах Зірки Мензатюк для підлітків.
  • Васильєва, М. В. (2020). Жанрова специфіка дилогії З. Мензатюк «Таємниця козацької шаблі»,«Дике літо в Криму». Редакційна колегія, 14.
  • Перетята, О. (2011). Творчість З. Мензатюк і українська дитяча література кінця ХХ-початку ХХі століття в контексті цивілізаційних зрушень сьогодення. Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства, (15), 202-206.
  • Кропочева, Н. М. (2017). Національно-культурна ідентичність в сучасній літературі для дітей історичної тематики: інформаційно-змістовий аспект. Вісник Книжкової палати, 9(254), 31-35
  • Дудіна Т. Таємниця козацької шаблі. Освіта.ua. Процитовано 24 грудня 2023..