Тварини, що вимерли після 1500 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тварини, що вимерли після 1500 р. — види тварин, існування яких було зафіксовано в пам'ятках культури, є відомості про спостереження цих тварин природознавцями або мандрівниками, але на нинішній день ці види не існують. За даними Міжнародного союзу охорони природи (англ. World Conservation Union) на 2008 р., за останні 500 років повністю вимерло 844 видів тварин[1].

Список вимерлих видів регіону, країни або світу публікується на перших сторінках відповідних Червоних книг регіонального, національного або міжнародного статусу.

Вимерлі ендемічні види[ред. | ред. код]

Найчастіше винищенню піддавалися ендемічні види, які довгий час існували в специфічних умовах ізольовано. Такі види часто не мали природних ворогів і втрачали захисні пристосування, у тому числі змінювалися поведінкові реакції, у птахів втрачалося вміння літати. Причиною вимирання таких видів могло бути не прямий, а опосередкований вплив людини — наприклад, завезені людиною навмисно або ненавмисно тварини (кішки, собаки, інші хижаки, пацюки), або перетворення, а частіше повне знищення природних екосистем (місць проживання ендемічних видів) під потреби сільського господарства, будівництва, промисловості та для інших цілей.

Вимерлі з 1500 р. по 1599 р[ред. | ред. код]

  • Plagiodontia ipnaeum — вимерлий гризун родини хутієвих, раніше зустрічався в Домініканській республіці і на Гаїті. Природними місцями проживання звіра були субтропічні і тропічні вологі ліси. Останні згадки відноситься до проміжку між 1536—1546 рр.[2].
  • Quemisia gravis — гризун, що відноситься до родини Heptaxodontidae. Раніше зустрічався в Домініканській республіці і на Гаїті[3]. Останні згадки відноситься до проміжку між 1536—1546 рр.[2]. Причина вимирання — зникнення природних місць мешкання.[4]
  • Noronhomys vespuccii — вимерлий гризун, що мешкав на архіпелазі Фернанду-ді-Норонья[5]. Ймовірно вимер через завезення на острови корабельних пацюків з кораблів Амеріго Веспуччі, які зайняли екологічну нішу рисових мишей. Останні згадки відносяться до 1503 р.[2].
  • Nycticorax olsoni — нічний птах родини чаплевих, мешкав на Острові Вознесіння, останні згадки відносяться до 1555 р. за одними даними[6] і до 1502 р. — за іншими[7].

Вимерлі з 1600 р. по 1699 р[ред. | ред. код]

Пам'ятник останньому туру в Якторові
Дронт
Маврикійський чубатий папуга. Ілюстрація Хенріка Гренвольда (Henrik Grönvold) (1907), заснована на замальовці 1602
  • Lophopsittacus mauritianus — птах родини папугових, підродини справжні папуги. Описаний по фактично єдиному опису, зробленому в 1601—1602 роках, який зберігається в бібліотеці Утрехта (малюнок). Основний колір — сіро-блакитний. Масивний дзьоб, на голові мався виражений чубчик. Крила відносно тіла непропорційно короткі, імовірно не міг літати, тільки спурхував. Зник в період колонізації острова європейцями, які завезли собак, щурів, свиней, що полювали на птицю і розорювали гнізда. За свідченнями, останнього птаха бачили в 1638[15], за іншими даними — в 1673 році[7]. Описані також інші папуги цього острова, Lophopsittacus bensoni — сірий широкодзьобий. Він був меншим, Lophopsittacus mauritianus. Через нестачу описів, існує певна імовірність, що сірий папуга — це самка Lophopsittacus mauritanus. Сірі широкодзьобі папуги зустрічались на острові до кінця XVIII ст., що може вказувати на зникнення виду майже через 100 років після останньої згадки[16].
  • Nycticorax mauritianus — вимерлий птах родини чаплевих, мешкав на острові Маврикій, вперше описано Франсуа Легу (François Leguat) в 1693 році на порозі зникнення[7].
  • Пастушок іржастий (лат. Aphanapteryx bonasia) — вимерлий нелітаючий птах родини пастушкових, ендемік острова Маврикій. Перші описи птиці відносяться до 1602 р., а останні дані про зустрічі відносять до 1693 р[7].
  • Маврикійський земляний гусак (Mauritian Shelduck) (лат. Alopochen mauritianus) — ендемічний птах родини качиних. Найближчий родич реюньйонського і нільського гусей. Як і реюньйонський гусак був предметом полювання колоністів і був винищений в короткий час, додатковим чинником стало розорення гнізд щурами і свинями, завезеними колоністами. Ще в 1681 році згадувався Франсуа Легу як численний вид, але вже в 1693 році зустрічався вельми рідко[17]. Останні згадки відносяться саме до 1693 р[7].
  • Маврикійська качка (лат. Anas theodori) — вимерлий птах родини качині. Ендемік островів Маврикій і Реюньйон. Описано Франсуа Легу. Причиною вимирання стало надмірне полювання на птицю і розорення гнізд завезеними щурами і свинями[17]. Останні згадки відносяться до 1693 р[7].

Вимерлі з 1700 р. по 1799 р[ред. | ред. код]

  • Threskiornis solitarius[18] — вимерлий птах родини ібісових, ендемік острова Реюньйон[19]. Перші згадки відносяться до 1613 p., і спочатку вважався спорідненим додо. Останні згадки відносяться до 1705 p[7].
  • Реюньйонський рожевий голуб (Réunion Pink Pigeon) (лат. Nesoenas duboisi) — вимерлий птах родини голубині. Вперше описано С. Дюбуа в 1674 році, згодом Л. Ротшильд назвав його на честь першовідкривача[20]. Останні згадки відносяться до 1705 р[7].
Категорії МСОП
Кінь Пржевальського належить до видів на межі зникнення

Каролінський папуга[ред. | ред. код]

Опудало Каролінського папуги

Єдиний представник папугових на північноамериканському континенті, каролінський папуга, мешкав у Північній Америці від Північної Дакоти до Міссісіпі і Флориди, доходячи до 42° півн. ш. Досить добре переносив суворі зимові холоди.

Вимер внаслідок нещадного винищення мисливцями. Таке сильне переслідування пояснювалося шкодою, що наносилася цими папугами полям і плодовим деревам. Останній папуга помер у зоопарку в 1918 році.

Ендеміки островів Індійського океану[ред. | ред. код]

Маскаренські острови (Маврикій, Родригес і Реюньйон) є одним з найвідоміших прикладів загибелі ендемічної фауни. Поряд з дронтом, на островах зникли:

Стеллерова корова[ред. | ред. код]

Сумна популярність дісталася і двом видам, відкритим і описаним російським зоологом Стеллером в ході експедиції Вітуса Берінга. Це стеллерова корова і стеллерів баклан.

Морська, або стеллерова, корова — ссавець ряду сирен, багато в чому нагадувала ламантина і дюгоня, але була набагато більша за розмірами. Великі стада цих тварин плавали біля самої поверхні води, годуючись морською капустою (ламінарією), через що тварина і було названо морською коровою. М'ясо її, яке було дуже смачним і не пахло рибою, активно вживалося в їжу, так що стеллерова корова була винищена повністю всього за 30 років, незважаючи на вражаючі розміри популяції. Щоправда, окремі свідоцтва моряків, які нібито бачили кілька морських корів, приходили до 1970-х років і, можливо, пізніше. Скелет морської корови можна побачити в Палеонтологічному музеї ім. В. О. Топачевського в ННПМ НАН України в Києві.

Стеллерів баклан[ред. | ред. код]

Стеллерів баклан (очковий баклан, Phalacrocorax perspicillatus) — птах із ряду пеліканоподібних, родини Бакланові, роду баклани. Баклан був понад 70 см у висоту, не вмів літати і рухався як пінгвін. М'ясо стеллеріва баклана не поступалася м'ясу морської корови. Оскільки баклани не вміли літати і могли врятуватися від небезпеки тільки у воді, команди суден легко ловили їх, живими набивали трюми кораблів і везли на продаж. По дорозі частина птахів гинула, частина вживалася в їжу самою командою, і тільки 200 птахів з тисячі продавалися. Вважається знищеним до середини XIX століття, хоча, за непідтвердженими відомостями, останню пару бакланів бачили в 1912 р.

Інші приклади[ред. | ред. код]

У Новій Зеландії — птах моа (винищений аборигенами маорі), на Мадагаскарі — птахи родини епіорнісові, на Фолклендських островах — фолклендська лисиця, в Австралії і в Тасманії — сумчастий вовк, на острові Шуазель (Соломонові острови) — чубатий товстодзьобий голуб. Цього птаха було відкрито і описано англійським натуралістом А. С. Міком в 1804 році. Голуб більшу частину часу проводив на землі, а на ночівлю влаштовувався на нижніх гілках дерев. Основною причиною зникнення голуба (вимер до середини XX століття) стали завезені на острів котів і вирубка лісів під плантації кокосової пальми.

Вимерлі в XIX—XX століттях[ред. | ред. код]

Мандрівний голуб[ред. | ред. код]

Мандрівний голуб

Одним із прикладів зникнення з вини людини є мандрівний голуб. Колись багатомільйонні зграї цих птахів літали в небі Північної Америки. Угледівши їжу, голуби як величезна сарана кидалися вниз, а наситившись — відлітали, начисто знищуючи фрукти, ягоди, горіхи, комах. Подібна ненажерливість викликала роздратування колоністів. Крім того, голуби були дуже гарні на смак. В одному з романів Фенімора Купера[21] описано, як при наближенні зграї голубів все населення міст і селищ висипало на вулиці, озброївшись рогатками, рушницями, іноді навіть гарматами. Вбивали стільки голубів, скільки могли вбити. Голубів закладали в льохи-льодовики, готували відразу, годували собак або просто викидали. Влаштовувалися навіть змагання зі стрільби по голубах, а ближче до кінця XIX століття стали використовувати і кулемети.[22]

Останній мандрівний голуб, на ім'я Марта, помер у зоопарку в 1914 році.

Вересковий тетерев[ред. | ред. код]

Та ж доля спіткала північноамериканського верескового тетерева. Близький родич тетерева звичайного здобувався заради смачного м'яса. Крім того, тетерев не мав імунітету проти захворювань домашніх курей. Останній тетерев помер в 1932 році в заповіднику, спеціально створеному, щоб спробувати зберегти цей вид.

Квага[ред. | ред. код]

Квагга

Квага мешкала на півдні Африки, відноситься до ряду непарнокопитних. Спереду вона мала смугасте забарвлення, як у зебри, ззаду — гнідий окрас коня. Бури добували квагу заради її міцної шкури. Квага — чи не єдина з вимерлих тварин, представники яких були приручені людиною і використовувалися для охорони табунів. Кваги набагато раніше домашніх овець, корів, курей помічали наближення хижаків і попереджали власників гучним криком «Куах», від якого отримали свою назву. Остання квага була вбита в 1883 році.

Гагарка велика[ред. | ред. код]

Гагарка велика

Схожа доля спіткала велику гагарку, «пінгвіна північної півкулі» — нелітаючих птахів із ряду сивкоподібних, родини чистикових, що гніздилися на північних островах Атлантичного океану. Їх добували заради м'яса і знаменитого пуху, пізніше, коли гагарки стали рідкістю, — для продажу колекціонерам. Останні великі гагарки були вбиті на невеликому острові біля Ісландії в 1844 році.

Заходи з захисту вимираючих видів[ред. | ред. код]

Докладніше: Зникаючі види

Тільки в XX столітті людство дійшло висновку, що винищення рідкісних видів тварин може завдавати непоправної шкоди природі. Однак перші спроби збереження видів часто виявлялися невдалими. Зокрема, це було пов'язано з тим, що зоологи намагалися реанімувати вид, маючи в своєму розпорядженні всього одну-дві пари особин.

За даними дослідження, проведеного в рамках Millennium Ecosystem Assessment, в даний час вимирання видів тварин відбувається від 100 до 1000 разів швидше темпу, відповідного нормальному процесу еволюції[23].

Внесок у зміну цієї ситуації вніс Джеральд Даррелл. Він став першою людиною, що перетворив зоопарк в інститут розведення рідкісних видів тварин. Для відновлення чисельності зникаючого виду потрібно як мінімум кілька пар неспоріднених особин, умови утримання та їжа, підібрані для кожного виду індивідуально. Позитивний підсумок роботи щодо збереження видів досягається в тому випадку, якщо особин стає досить багато для успішного переселення їх у природне середовище проживання або в аналогічне середовище, якщо природне середовище знищено людиною. Таким чином вже врятовано безліч видів тварин.

Якщо тварина вже є рідкісною, але ще не стоїть на порозі вимирання, практикується створення заповідників.

Влада Кенії і Танзанії вже усвідомили, що туристи, охочі побачити живих слонів та інших тварин в природній обстановці, приносять куди більші прибутки, ніж продаж слонової кістки і левових шкур. Тепер співробітники державних заповідників швидше вступлять в бій з браконьєрами (такі випадки були), ніж самі спробують убити лева або слона.

В Україні така робота проводиться в недостатньому обсязі, заповідники часто охороняються не надто добре.

Тварина, що вважається вимерлою, не обов'язково вимерла. Завжди є шанс, що кілька особин уникли загибелі, ставши обережнішими. Чим більшу територію займав раніше вид і чим менше вона освоєна, тим вищий такий шанс. Так, наприклад, були виявлені особини такахе, виду, який вважався вимерлим. Але в більшості випадків ймовірність вторинного набуття виду близька до нуля.

Існують також проекти генетичного відтворення видів на основі збережених зразків ДНК, але жоден з них поки не реалізований.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чорна книга природи [Архівовано 12 листопада 2011 у Wayback Machine.] Радіо Свобода, 30.06.2006
  2. а б в г д Turvey S.T. Holocene mammal extinctions // Holocene extinctions / Eds. S.T. Turvey. — Oxford, UK: Oxford University Press, 2009
  3. Baillie J. 1996. Quemisia gravis [Архівовано 21 грудня 2007 у Wayback Machine.]. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. [Архівовано 2018-05-08 у Wayback Machine.]
  4. List of Extinct Mammals. Архів оригіналу за 24 жовтня 2010. Процитовано 1 липня 2013.
  5. Musser G.G. and Carleton M.D. 2005. Superfamily Muroidea // pp. 894—1531 in Wilson, D.E. and Reeder, D.M. (Eds.). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference. 3rd ed [Архівовано 20 червня 2013 у Wayback Machine.]. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, ISBN 978-0-8018-8221-0
  6. Jeremy Gaskell: Who killed the Great Auk. Oxford University Press. p. 8
  7. а б в г д е ж и к л м н п р с т у Turvey S.T. Holocene avian extinctions // Holocene extinctions S.T. Turvey (Editor). — Oxford, UK: Oxford Univ. Press, 2009
  8. Van Vuure C.T. De Oeros — Het spoor terug, Cis van Vuure. — Wageningen University and Research Centrum / Ministry of the Flemish Community, Brussels & Wageningen, 2003.
  9. Bouton Jacques («Père») (1640): Relation d'un établissement de francois depuis l'an 1635 en l'isle de Martinique, l'une des Antilles de l'Amerique, p.71-72
  10. Fuller, Errol (1987). Extinct Birds. Penguin Books (England). с. 148—149. ISBN 0670817972. {{cite book}}: Перевірте значення |isbn=: контрольна сума (довідка)
  11. Fuller E. Extinct birds. — Oxford: Oxford Univ. Press, 2000.
  12. Н.Н. Каландадзе, А.В. Шаповалов. Судьба мегафауны наземных экосистем Мадагаскарской зоогеографической области в позднем антропогене (PDF). Проблемы эволюции. Архів оригіналу (PDF) за 1 березня 2012. Процитовано 10 вересня 2010.
  13. Alcover J.A. and McMinn M. 1994. Predators of vertebrates on islands [Архівовано 29 листопада 2021 у Wayback Machine.] (subscription required). BioScience 44 (1) :12-18.
  14. Екологи офіційно оголосили рідкісного птаха з Мадагаскару вимерлим
  15. Голубий широкодзьобий папуга (лат. Lophopsittacus mauritianus (Owen 1866))[недоступне посилання з травня 2019]
  16. Mauritius Grey Parrot ([[латинська мова|лат.]] Lophopsittacus bensoni) — BirdLife species factsheet. www.birdlife.org. Архів оригіналу за 1 березня 2012. Процитовано 21 червня 2010. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  17. а б Шаблон:НЕ переведено3 (1708):Voyages et Avantures de François Leguat & de ses Compagnons, en Deux Isles Desertes des Indes Orientales, etc. 2: 71. Jean Louis de Lorme, Amsterdam. PDF fulltext [Архівовано 2 листопада 2012 у Wayback Machine.]
  18. ібісових [Архівовано 18 січня 2015 у Wayback Machine.] на сайті www.birds-breed.net
  19. Threskiornis solitarius. Архів оригіналу за 5 травня 2010. Процитовано 1 липня 2013.
  20. Винокуров А. А. Редкие птицы мира. Раздел Африка. [Архівовано 5 травня 2010 у Wayback Machine.] — М.: Агропромиздат, 1987
  21. Джеймс Фенімор Купер. Піонери, або Біля витоків Саскуіханни.
  22. Реквієм мандрівному голубу [Архівовано 22 серпня 2010 у Wayback Machine.] — Гуманітарний екологічний журнал. — 2002. — Т. 4, вип. 2. — С. 19-25.
  23. uk/hi/russian/sci/tech/newsid_4783000/4783620.stm Як зупинити зникнення видів. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 2 квітня 2022.