Текудер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Текудер
Народився 1247(1247)
Помер 10 серпня 1284(1284-08-10)
Мераге, Східний Азербайджан, Іран
·вбивство
Країна  Монгольська імперія
Юань[1]
 Ільхани
Національність монгол
Діяльність суверен
Знання мов середньомонгольськаd
Титул хан
Посада Ільхан
Термін 1282—1284 роки
Попередник Абака-хан
Наступник Аргун-хан
Конфесія іслам
Рід Ільхани
Батько Хулагу
Мати Кутай-хатун
Брати, сестри Абака-хан, Qonqurtaid, Jumghurd, Yoshmutd і Менгу Темурd
У шлюбі з 6 дружин
Діти 3 сини

Текудер (*Tögöldör, бл. 1247 — 10 серпня 1284) — хан держави Ільханів у 12821284 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Хулагуїдів. Сьомий син Хулагу-хана та Кутай-хатун. При народжені отримав ім'я Миколай, був хрещений у хрестиніанстві (у несторіанській конфесії). Водночас було надано монгольське ім'я Текудер, тобто «Досконалий».

У 1282 році після смерті брата Абаки посів трон Ільханів. Водночас його ним було оголошено про прийняття мусульманства. Після цього Текудер прийняв нове ім'я Султан-Ахмад. Разом з тим продовжив політику попередників щодо віротерпимості до інших релігій, насамперед християнства-несторіанства. Більшість монголів залишалися при ньому поганами або буддистами. Проте надавав значну підтримку мусульманському духівництву. У 1283 році проти нього виступив нойон Кангіртай, що рекував Малою Азією. Але Текудеру вдалося придушити заколот.

Ахмад Текудер розпочав перемовини з Калауном, султаном мамлюкського Єгипту щодо встановлення дружніх відносин. В Єгипет було направлено два посольства з пропозицією налагодити торговельні зв'язки між двома державами. Також відправив посольство до Туда-Менгу, хану Золотої Орди.

У 1284 року проти Текюдера підняв у Хорасані повстання його небіж Аргун-хан. У травні противники зустрілися в околицях Акходжі, неподалік від Казвіну. Запекла і тривала битва завершилася поразкою Аргуна, який потрапив у полон. Та тільки-но бранця привезли в табір дядька, його звільнив емір Бука. Багато бекі Текюдера вже давно були незадоволені своїм володарем і тепер перейшли на бік Аргуна. Покинутий усіма Текюдер втік і деякий час переховувався. У серпні його захопили і стратили, за монгольським звичаєм, без пролиття крові — йому зламали хребет.

Родина[ред. | ред. код]

  • Кабланчі
  • Арсланчі
  • Нокачир

Примітки[ред. | ред. код]

  1. China Biographical Database

Джерела[ред. | ред. код]

  • René Grousset, L'Empire des steppes, Paris, Éditions Payot, 2001, 656 p. (ISBN 2-228-88130-9, lire en ligne [archive]) (Première édition: Payot, 1939)
  • Atwood, Christopher P. (2004). The Encyclopedia of Mongolia and the Mongol Empire. Facts on File, Inc. ISBN 0-8160-4671-9.
  • Christopher P. Atwood: The Encyclopedia of Mongolia and the Mongol Empire. Facts on File Inc., New York NY 2004, ISBN 0-8160-4671-9.