Телурія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Телурія» — десятий роман Володимира Сорокіна, який вийшов 15 жовтня 2013 року у видавництві «Corpus».

Зміст[ред. | ред. код]

Книга позбавлена наскрізного сюжету й поділена на 50 глав без назв (коротких новел), пронумерованих римськими цифрами. Персонажі глав перетинаються рідко. Дія цієї мозаїки відбувається в середині XXI століття на території від Алтаю до Мадрида. Європа після світової війни з ваххабітами повернулася в у Середньовіччя, а до влади прийшли тамплієри. Росія розпалася на князівства, з православним комунізмом у деяких з них як формою урядування.

У алтайській республіці Телурія з рідкісного матеріалу телура виготовляють чарівні цвяхи, які користуються великим попитом у всьому світі. Це найпотужніший наркотик, якщо забити такий цвях в голову, можна відчути ні з чим не зрівнянне задоволення. Відтепер найбільш затребувана професія — тесля, що забиває телурові цвяхи.

Після виходу[ред. | ред. код]

Хоча рецензенти писали про практичну неможливість перекладу роману іншими мовами, 5 жовтня 2015 року в Гельсінському університеті відбулася презентація фінського перекладу роману, виконаного Анною Тайтто [1].

Навесні-влітку 2015 року в Венеції під час бієнале в палаццо Рокка Контарини Корфу працювала виставка «Павільйон Демократичної Республіки телур (ДРТ)», на якій були представлені картини Володимира Сорокіна і живописця Жені Шефа на теми роману[2]. На відкритті виставки 7 травня 2015 року художники провели перформанс [3]. Організатором виставки та перформансу виступив куратор Дмитро Озерков.

У лютому 2019 року Костянтин Богомолов поставив в Театрі на Таганці спектакль «Телурія»[4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Литературные события октября – встречи с популярнейшими писателями, лекции о русской литературе и книжная ярмарка. // Сайт телерадіокомпанії Yleisradio Oy. Служба новин Yle. — 5 жовтня 2015. }}
  2. Бавильский, Дмитрий (1 квітня 2015). В Венеции откроют павильон Демократической Республики Теллурия. The Art Newspaper Russia (рос.). Процитовано 8 серпня 2020.
  3. На Венецианской биеннале прошел перформанс с участием Владимира Сорокина | Официальный сайт Владимира Сорокина. www.srkn.ru. Архів оригіналу за 31 липня 2020. Процитовано 8 серпня 2020.
  4. Теллурия / Театр на Таганке. tagankateatr.ru. Процитовано 8 серпня 2020.
  5. Гвозди из будущего. Коммерсантъ. Процитовано 8 серпня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]