Теодор Кентерберійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Кентерберійський
Народився 602[1][2][…]
Тарс, Мерсін, Туреччина
Помер 19 вересня 690[4]
Кентербері, Кентербері-Сітіd, Кент[d], Кент, Англія
Поховання Абатство святого Августина
У лику святий і католицький святий[d]
Медіафайли на Вікісховищі

Теодор Кентерберійський (лат. Theodorus Cantuariensis, Теодор Тарсійський, лат. Theodorus Tarsiensis, англ. Theodore of Tarsus; бл. 620, Тарс — 19 вересня 690, Кентербері) — архієпископ Кентерберійський, перший англійський єпископ, зведений у сан примаса Англії. Святий католицької та англіканської церков, поминається 19 вересня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Теодор народився в місті Тарс, освіту здобув у Афінах, де вивчав церковну та світську літературу, а потім переїхав до Рима, де тривалий час жив в одному з монастирів. 668 року король Нортумбрії Освіу та король Кенту Еґберт звернулися до папи Віталія з проханням призначити архієпископа Кентерберійського. Папа обрав на цю кафедру Теодора[5]. До цього моменту Теодор не мав церковного сану, тому його спочатку висвятили в субдиякони, а потім «чотири місяці чекав, поки в нього відросте волосся, щоб прийняти тонзуру у формі корони»[6]. Єпископська хіротонія Теодора відбулася 26 березня 668 року[7] і він разом з Адріаном (абат Неріди, Італія) і Бенедиктом Біскопом (згодом абат Монквірмуту і Джарроу в Даремі) вирушив до Англії. Якийсь час він прожив у Парижі, щоб ознайомитися з мовою та звичаями англосаксів. 669 року він досяг Кентербері.

Першими діями Теодора стало вирішення питання про єпископські катедри: багато з них були вакантними, інші ж потребували поділу. 672 року він скликав церковний собор у Гертфорді, який став першим спільним собором англійської церкви. На цьому соборі питання про єпархії вирішено не було, основним рішенням собору стало визначення дати Великодня за римською традицією — першого недільного дня після 14 березня[8]. Також єпископам заборонялося втручатися у справи чужих єпархій, встановлено пріоритет церковного шлюбу. Теодор заснував перші в Англії монастирські школи: в Доруверні, Ебораку та монастирях Монквірмут і Джарроу (в останній навчався і викладав Беда Преподобний).

Перебування Теодора на кентерберійській катедрі супроводжували конфлікти через його ідеї щодо збільшення числа єпископів. 679 року єпископ Вільфрід, вигнаний з Йоркської катедри (її Теодор розділив на три єпархії), звернувся з апеляцією до церковного собору в Римі. Папа Агафон визначив, щоб у Англії було 12 єпископських катедр та з них одна архієпископська[7]. Дії Теодора з множення єпископських кафедр визнано неканонічними і висвячених ним єпископів вирішено скинути. Проте коли Вільфрід повернувся до Англії, король, який підтримував політику Теодора, заарештував його. Через деякий час Вільфріда звільнили, але він мусив виїхати в Сассекс і примирився з Теодором лише перед його смертю.

Теодор відомий своєю боротьбою з євтихіанами та монофізитами, заходами щодо зміцнення дисципліни духовенства, поширенням світської та церковної освіти. Зберігся його твір Liber Penitentialis — зібрання канонів для визначення часу громадських покаянь, який є одним із ранніх англійських джерел церковного права. У цьому творі Теодор спробував адаптувати норми грецької церкви та римської практики до особливостей країни[9]. У ньому він виступив противником традиційних язичницьких вірувань, зокрема його зібрання містить пункти, які проклинають тих, хто викликає демонів і цим змушує погоду змінюватися (si quis emissor tempestatis merit)[10].

Політику централізації англійської церкви, яку Теодор проводив на посаді архієпископа Кентерберійського в тісному союзі зі світською владою високо оцінили нащадки. Так Беда Преподобний зазначає, що «він так багато зробив для англо-саксонської церкви, як ніхто до нього, так само і наступники його не могли з ним зрівнятися»[7].

У літературі[ред. | ред. код]

  • Крістофер Гарріс (Christopher Harris). Роман «Theodore» (2000). Теодор, за припущеннями автора книги, якийсь час служив у візантійського імператора Іраклія. В анотаціях книгу подано як єретичні «мемуари» священика-гомосексуала.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #11880183X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Faceted Application of Subject Terminology
  3. LIBRIS
  4. The Wiley Blackwell Encyclopedia of Anglo-Saxon England: Lapidge/The Wiley Blackwell Encyclopedia of Anglo-Saxon England / M. Lapidge, J. Blair, S. Keynes et al. — 2 — Chichester: Wiley, 2014. — P. 543. — 583 p. — ISBN 978-0-470-65632-7, 978-1-118-31606-1 — doi:10.1002/9781118316061
  5. Феодор, архиепископ кентерберийский // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  6. Беда Достопочтенный. Церковная история народа англов
  7. а б в Христианство в Британии и Ирландии. Архів оригіналу за 24 грудня 2008. Процитовано 15 грудня 2008.
  8. Кельтские святые
  9. Покаянные номоканоны
  10. Монтегю Саммерс. История Колдовства. Архів оригіналу за 10 травня 2008. Процитовано 15 грудня 2008.

Література[ред. | ред. код]