Тернспіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тернспіт
Малюнок із «Ілюстрованого природознавства» Джона Вуда.
Походження Англія, Франція
Інші назви кухарський собака
Canis vertigus
Стандарти породи
Notes
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Тернспіт
Пес свійський (Canis lupus familiaris)

Тернспіт (англ. turnspit dog — «пес-рожнокрут»; лат. canis vertigus), або кухарський собака (англ. Kitchen Dog, Cooking Dog), — порода собак, призначена для бігу в колесі, обертання якого передавалося на рожен.

Історія[ред. | ред. код]

Ілюстрація з книги Генрі Вігстеда «Нотатки про поїздку в Північний і Південний Уельс в 1797 році». 1800

Собаки для обертання крутила з'явилися в XVI столітті в Англії й використовувалися як у багатих будинках і замках, так і в простих трактирах. Зазвичай на кухні тримали двох собак, які працювали по черзі, а при смаженні великих шматків м'яса — удвох. Кухарські собаки згадуються в трактаті Джона Кайюса «Про англійських собак: їх різновиди, імена, природу і властивості», де автор називає їх дворнягами.

Згодом було виведено спеціальну породу, про розміри якої можна судити за габаритами збережених коліс — їх діаметр варіює від 78 до 143 см, а ширина доріжки складає 20-30 см. У творі «Цинографія» Карл Лінней виділяє породу Canis vertigus («пес обертовий», «собака, що крутиться»). Відповідно до цієї роботи, існували короткошерсті й довгошерсті різновиди породи. Також Лінней відзначає, що кухарські собаки поширені в Англії та Франції. Ці собаки згадані й в «Походження видів» Чарльза Дарвіна.

До середини XIX століття англійці практично відмовилися від «собачого двигуна», в літературі остання згадка подібного механізму сягає початку XX століття. Приблизно тоді ж зникла і порода[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фролов Ю. Вертельные собаки [1] Наука и жизнь. — 2013. — № 3. — С. 88—89

Джерела[ред. | ред. код]

  • Caius J. Of Englishe Dogges / The Diuersities, the Names, the Natures, and the Properties [2] transl. from Latin by Abraham Fleming: L.,1576.
  • Морріс, Десмонд (2002). Dogs: the Ultimate Dictionary of over 1,000 Dog Breeds. Ebury Press. ISBN 0-09-187091-7.
  • The Turnspit — Every Dog Has His Day — стаття на сайті BBC