Терра!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Терра!
Terra!
Жанр сатира, гумористична фантастика
Автор Стефано Бенні
Мова італійська мова
Опубліковано 1983
Країна  Італія
Видання 1983

Терра! (італ. Terra!) — роман Стефано Бенні, виданий 1983 року. Це гумористичний роман постапокаліптичної наукової фантастики, який характеризується безліччю химерних персонажів, витонченою сатирою сучасної політики та пародіями на історичні факти.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Земля! Настав 2156 рік. З 2039 року відбулися чотири світові війни, перша з яких була спричинена помилкою, а кліматична ситуація стала катастрофічна: величезний шар льоду та снігу скував землю, а небо затьмарюється довгою ядерною зимою. У цьому світі існують три глобальні супердержави: Сінєвропейська федерація з серйозним енергетичним дефіцитом, Японська Військова Імперія з нестачею простору та дуже багатий союз шейхів Арамерорусі.

Сюжет[ред. | ред. код]

На Землю приходить дуже хороша новина: здається, що «мисливець за кометами» знайшов новий гостинний світ у віддаленому космосі.

Таким чином, розпочинається створення космічної раси, щоб першими відлетіти до нового світу. У політ вирушають три космічних корабля: «Протей Тієн», побитий і застарілий сіневропейський човник, крихітний японський космічний корабель «Зайкаку», з шістдесятьма мишами, які пройшли навчання як екіпаж, та величезний «Калалбакраб», космічний корабель короля Арамерорусі.

Тим часом, в Перу, геніальна (Ейнштейн), старий китайський мудрець (Фанг) і суперкомп'ютер (Геніус) намагаються вирішити античну загадку, пов'язану з подорожжю до нового світу.

Впливи та посилання[ред. | ред. код]

Автор категорично заперечував будь-який вплив на свій роман з «Путівника по Галактиці для космотуристів», книги Дугласа Адамса, випущену чотирма роками раніше[1].

Замість цього сам автор заявив: «Для Терри, натхнення прийшло зі спогадів про мою подорож до Південної Америки, і прочитаного з „Мобі Діка“[1]».

Штаб-квартирою Сінєвропейської федерації є будівля з змінною геометрією у формі пірамідки Мефферта.

Багато слів — це суперечливість з декількох імен, таких як: Протей Тієн (пророк протей - тін = небо); японський космічний корабель Акаї Мазінгя Цуікаку (Akai — це компанія, Мазінга — головний герой-робот японського аніме-серіалу, один з авіаносців, який брав участь у нападі на Перл-Гарбор, був Зуікоку).

Видання[ред. | ред. код]

  • Stefano Benni. Terra!. — collana 1985 Universale Economica Feltrinelli. — Feltrinelli, 2005. — 320, cap. 7 с. — ISBN 88-07-80990-7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Intervista Telematica a Stefano Benni. Stefano Benni. 5 dicembre 2007. Архів оригіналу за 6 marzo 2016. Процитовано 15 settembre 2012.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Edizioni di Terra!, su Catalogo Vegetti della letteratura fantastica, Fantascienza.com. (aggiornato fino al gennaio 2010) (італ.)