Тетрагемігексаедр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тетрагемігексаедр
Тривимірна модель
Тип однорідний зірчастий многогранник
Елемент граней 7, ребер 12, вершин 6
Ейлерова
характеристика
= 1
Граней за числом сторін 4{3}+ 3{4}
Символ Вітгоффа 2 (подвійне накриття)
Група симетрії Td, [3,3], *332
Позначення U04, C36, W67
Двоїстий тетрагемігексакрон
Вершинна фігура
3.4.3/2.4
Скорочена назва Бауера Thah

Тетрагемігексаедр, або гемікубооктаедр, — однорідний зірчастий многогранник, що має номер U4. Має 6 вершин, 12 ребер, і 7 граней — 4 трикутних і 3 квадратних. Його вершинною фігурою є схрещений чотирикутник. Діаграма Коксетера — Динкіна — (хоча ця діаграма відповідає подвійному покриттю тетрагемігексаедра).

Це єдиний непризматичний однорідний многогранник з непарним числом граней. Його символ Вітгоффа[en] рівний 3/2 3 | 2, але насправді цей символ відповідає подвійному покриттю тетрагемігексаедра 8 трикутниками і 6 квадратами, які попарно збігаються в просторі. (Це можна розглядати інтуїтивно як два суміщені тетрагемігексаедри.)

Многогранник є гемімногогранником (напівмногогранником[en]). Префікс «гемі-» означає, що деякі грані утворюють групу вдвічі меншого розміру, ніж відповідний правильний многогранник. У цьому випадку три квадратні грані утворюють групу, що має вдвічі менше граней, ніж правильний гексаедр (шестигранник), відомий як куб, звідси й назва гемігексаедр. Гемі-грані орієнтовані в тому ж напрямку, що й грані правильного многогранника. Три квадратні грані тетрагемігексаедра, як і три орієнтації граней куба, взаємно перпендикулярні.

Характеристика «наполовину менше» також означає, що гемі-грані мають проходити через центр многогранника, де вони всі перетинаються. Візуально, кожен квадрат ділиться на чотири прямокутних трикутники, з яких з кожного боку видно лише два.

Пов'язані поверхні[ред. | ред. код]

Багатогранник має неорієнтовану поверхню. Він є унікальним, оскільки з усіх однорідних многогранників тільки він має ейлерову характеристику 1, а тому є проєктивним многогранником[en], що подає дійсну проєктивну площину, подібно до римської поверхні[en].


Римська поверхня[en]

Пов'язані многогранники[ред. | ред. код]

Багатогранник має ті ж вершини й ребра, що й правильний октаедр. Чотири його трикутні грані збігаються з 4 з 8 трикутних граней октаедра, але додаткові квадратні грані проходять через центр многогранника.





Октаедр




Тетрагемігексаедр

Двоїстим многогранником є тетрагемігексакрон.

Многогранник двічі накритий кубооктаедром[1], який має ту саму абстрактну вершинну фігуру (2 трикутники і два квадрати: 3.4.3.4) та подвоєне число вершин, ребер і граней. Він має ту саму топологію, що й абстрактний многогранник гемікубооктаедр.





Кубооктаедр




Тетрагемігексаедр

Його можна побудувати як схрещений трикутний куполоїд. Усі куплоїди та двоїсті їм многогранники топологічно є проєктивними площинами[2].

Сімейство зірчастих куполоїдів
n / d 3 5 7
2
Перехрещений трикутний куполоїд
{3/2}

Пентаграмний куполоїд
{5/2}

Гептаграмний куполоїд
{7/2}
4
Перехрещений пентаграмний куполоїд
{5/4}

Перехрещений гептаграмний куполоїд
{7/4}


Тетрагемігексакрон[ред. | ред. код]

Тетрагемігексакрон
Тетрагемігексакрон
Тип зірчастий многогранник
Елемент граней 6, ребер 12, вершин 7
Ейлерова характеристика = 1
Група симетрії Td, [3,3], *332
Позначення DU04
Двоїстий тетрагемігексаедр

Тетрагемігексакрон є двоїстим для тетрагемігексаедра і одним з дев'яти двоїстих гемімногогранників[en].

Оскільки гемімногогранники мають грані, що проходять через центр, двоїсті фігури мають відповідні вершини в нескінченності. Строго кажучи, в нескінченній точці дійсної проєктивної площини[3]. У книзі Маґнуса Веннинґера Dual Models їх напедено як перетинні призми, кожна з яких йде в нескінченність в обох напрямках. На практиці моделі призм обрізають у деякій точці, зручній для творця моделі. Веннінґер запропонував вважати ці фігури членами нового класу зірчастих фігур, які назвав зірчасті до нескінченності. Однак він також додав, що, строго кажучи, вони не є многогранниками, оскільки не задовольняють звичним визначенням.

Вважають, що топологічно многогранник містить 7 вершин. Три вершини вважають такими, що лежать у нескінченності (дійсної проєктивної площини) і відповідають безпосередньо трьом вершинам геміоктаедра[en], абстрактного многогранника. Інші чотири вершини є кутами альтернованого центрального куба (напівкуба[en], в нашому випадку тетраедра).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Richter.
  2. Polyhedral Models of the Projective Plane, Paul Gailiunas, Bridges 2018 Conference Proceedings
  3. Wenninger, 2003, с. 101.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]