Тетяна Окупник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тетяна Окупник
пол. Tatiana Okupnik
Основна інформація
Дата народження 2 вересня 1978 року
Місце народження Лодзь,Польща
Роки активності 1998 — тепер. час
Громадянство Республіка Польща
Професії співачка, джазвумен
Освіта Лодзький університет
Інструменти вокал[d]
Жанр джаз,поп,соул,R&B
Лейбли Kayaxd
tatianaofficial.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Тетяна Ольга Окупнік (пол. Tatiana Olga Okupnik; 2 вересня 1978, Лодзь, Польща) — польська співачка, авторка пісень, композиторка і телеведуча.

У 1998–2005 роках вокалістка гурту Blue Café, з яким випустила два студійних альбоми: Fanaberia (2002) і Demi-sec (2003), а також запустила такі хіти, як « You May Be in Love», «Do nieba, do piekła» чи «Love Song», з якою вони репрезентували Польщу у фіналі 49 -го Пісенний конкурс Євробачення (2004). Сольна артистка з 2005 року, випустила три альбоми: On My Own (2007), Spider Web (2011) та Blizna (2014).

Членкиня Фонографічної академії Асоціації виробників аудіо-відео.[1]

Закінчила навчання в XXVIII середній школі в Лодзі, а потім вивчала романістику в Лодзькому університеті.[2] В юності вона відвідувала балетну школу в Лодзі, яку однак не закінчилаю.[3]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Початок та співпраця з Blue Café[ред. | ред. код]

Була членкинею аматорського гурту Carpe Dream, потім з’явилася разом з Ельжбетою Антков’як у « Випробуванні талантів ». Потім її помітив Ярослав Гжелка, який запропонував їй співпрацю з кабаре Chichot 2. На одному з виступів її помітив Павло Рурак-Сокаль, з яким у 1998 році вона створила гурт Blue Café.[4]

Тетяна Окупнік з учасниками команди Blue Café

У серпні 2001 року гурт видав свій дебютний синґл «Español», за яким пішли «Catch Me Baby» і «I'll Be Waiting». Також у 2001 році група отримала премію Фридерика в номінації « Нове обличчя фонографії ».[5] У травні 2002 року вони виступили на Прем'єрному концерті під час Національного фестивалю польської пісні в Ополе; за виконання синґлу «Love ourselves» вони отримали Журналістську премію, а Окупнік отримала титул Міс Фотокореспондентів фестивалю. У тому ж місяці вони випустили свій дебютний студійний альбом під назвою Fanaberia, який був сертифікований платиновим . 29 серпня 2002 року вони отримали нагороду президента міста Лодзь - Лаву Тувіма. У 2002 та 2003 роках вони були номіновані на Європейську музичну премію MTV як найкращий польський виконавець.

У січні 2003 року разом з гуртом вона взяла участь у національних відбіркових змаганнях до 48. Пісенний конкурс Євробачення, на який вони потрапили з піснею « You May Be in Love ». Вони посіли третє місце у фіналі відбору. У червні вони отримали нагороду за виконання пісні «Do nieba, do piekła» під час прем'єрного концерту на фестивалі в Ополе. У цьому ж році вони отримали нагороду Super One в номінації «Виконавець року - танцювальна музика». У грудні вони випустили свій другий студійний альбом під назвою Demi-sec, який отримав золотий сертифікат. У січні 2004 року з піснею « Love Song » вони перемогли у фіналі національних відбіркових конкурсів Євробачення, завдяки чому їх було обрано представляти Польщу на 49-му конкурсі пісні Євробачення. Пісенний конкурс Євробачення в Стамбулі . 15 травня вони виступили у фіналі змагань і посіли 17 місце. У червні вони отримали Super One в категорії «Запис року з танцювальною музикою» (за альбом Demi-sec ) під час 41-го Національний фестиваль польської пісні в Ополі . Завдяки добрим продажам альбому Demi-sec виступила на фестивалі TOPtrendy 2004 у Сопоті як одна з десяти виконавців, які продали найбільше альбомів за останні місяці. У грудні вони виступили під час спеціального концерту, представивши ремейк хіта «Happy X-mass», записаного спеціально для цієї нагоди, та власну композицію «Świąteczna muza».

У 2005 році виступила з гуртом у програмі «Музика єднає покоління», в якій заспівала в дуеті з Міхалом Байором . 2 вересня вони виступили як музичні гості на гала-концерті « Міс Полонія 2005». Через день ЗМІ оголосили про відхід Окупника з гурту.

Сольна кар'єра[ред. | ред. код]

Ще до того, як залишила групу, у червні 2005 року, вона диригувала прем’єрним концертом в Ополе разом з Мацеєм Орлошем та фестивалем Jedynki разом з Артуром Ожехом . 9 вересня 2006 року вона відіграла свій перший концерт після відходу з групи, виступивши з новими піснями на 1. Фестиваль живої музики в Кракові [6] . 16 вересня вона була зіркою фестивалю Vena в Лодзі [7] . У тому ж році вона позичила свій голос у грі Heroes of Might and Magic V [8] .

Тетяна Окупник під час концерту, 2007 рік

13 квітня 2007 року вона випустила свій дебютний сольний студійний альбом під назвою On My Own, що був спродюсований Ленні Вайтом [8] . Першим рекламним синґлом альбому стала пісня «Не стримуйся». В рамках промоції цього альбому на обкладинці щомісячного журналу « Machina » була розміщена фотографія співачки, що нагадує сцену з картини «Божевільне захоплення» [9] . 15 червня разом з Артуром Ожехом вела концерт «Прем'єра» в рамках 44 -го Національний фестиваль польської пісні в Ополі [8] . В останній день фестивалю вона виступила в концерті «Небо з моїх сторінок», присвяченому Северину Краєвському ; вона виконала дві пісні – «Велика любов» (у дуеті з Анджеєм Пясечним ) та «Ludzkie chat». Під час фестивалю вона також отримала золоту платівку за свій дебютний альбом [10], а також отримала Премію фотожурналістів [11] . 25 липня вона виступила як саппорт перед концертом The Rolling Stones у варшавському Служевці [12] .

Восени 2007 та навесні 2008 року разом з Мацеєм Куржаєвським проводила програму TVP2 « Зірки танцюють на льоду » [8] [13] . За участь у програмі була номінована до Telekamer 2008 у категорії «Розваги» (разом з Мацеєм Курзаєвським; 5 місце) [14] та на Wiktor 2007 у категорії «Найбільше телевізійне відкриття» [15] . 9 червня 2008 року розв'язала контракт із звукозаписною компанією Kayax . Через чотири дні вона виконала пісню «Кого кохаю» на прем'єр-конкурсі на 45 -му Національний фестиваль польської пісні в Ополе [16] .

14 лютого 2009 року вона випустила сингл «Valentine», який записала разом з Вайклефом Джином [8], триразовим володарем премії «Греммі» . У цьому ж році вона випустила ще один сингл — «Максимум» [17], який додала до зубної пасти «blend-a-med 3DWhite LUXE» [17] . До виходу синглу вона знялася в телевізійній рекламі бренду зубної пасти «Blend-a-med» [18] .

16 травня 2011 року презентувала свій другий студійний альбом Fri. Павутина, що був виданий в Польщі та Великій Британії. Матеріал записаний в англійських студіях Air і Sarm [19] . Незважаючи на співпрацю в з Тімом Хаттоном, Денісом Інґолдсбі [20], Віклефом Джином або Fabolous, альбом у Польщі не досяг очікуваного успіху, і після випуску лише двох синглів його просування закінчилося [21] . Тим не менш, твір «Been a fool» з цього альбому посів перше місце в чарті «Chartbase» у Данії [4] .

З березня 2012 року входила до складу журі програми TVN X Factor [22] . У другому випуску вона вела групу «16-24», у третьому – «Команди», а в четвертому – учасників «25+». У 2012 році вона озвучила темпераментну королеву амазонок Венерису в анімованому фільмі « Римський варвар » [23]. У травні 2012 року вона була нагороджена статуеткою Plejada Top Ten «за чудовий дебют як журі та нову якість, яку вона внесла в програму «Х-фактор» [24] . Того ж року щомісячник Forbes поставив її на 92 місце у списку «100 найдорожчих зірок польського шоу-бізнесу». Рекламодавці оцінили його ринкову вартість у 296 тис. злотих. злотих [25] . Наприкінці року вона опублікувала на YouTube кавер-версію пісні Адель « Skyfall », записану з Denmark Street Big Band [26], за яку All About Music номінував її як «Найгірше виконання» [27] .

У лютому 2013 року в програмі Good Morning TVN вона оголосила, що працює з музичним продюсером Міхалом Пшитулою над своїм третім сольним студійним альбомом [28] . У грудні 2013 року в цій же програмі запрезентувала фрагмент першого, титульового рекламного синглу альбому - «Bliznа». Вперше наживо Окупнік виконала синґл під час новорічного концерту TVN у Кракові [29] . Альбом Blizna був виданий 18 березня 2014 року компанією Parlophone . Альбом дебютував на 14 місці в чарті OLiS і був сприйнятий позитивно. Найбільше рецензенти відзначили те , що Тетяна Окупник вперше в своїй кар'єрі не дратує своєю старовинною манерою, виробленою в Blue Cafe і порівнюваної злісними критиками з «качконадою». Цього разу її вокал чистий, свідомо витриманий, позбавлений зайвої вокальної акробатики, розумно підпорядкований цілій композиції» [30] . 17 травня 2014 року в програмі « Х-фактор » вперше наживо презентувала другий сингл з альбому « Близна » — «Очі на сірники». У грудні отримала номінацію на Yach Film 2014 у категорії «Творчість акторської майстерності» у музичному кліпі «Blizna» [31] .

З 6 березня по 22 травня 2015 року брала участь у третьому випуску розважальної програми Polsat « Танці з зірками». Танці з зірками . Разом з Томашем Бараньським [32] посіла друге місце у фіналі [33] . У травні була співведучою «Платинового концерту» під час музичного фестивалю Polsat SuperHit Festival 2015 [33] . Під час вагітності першою дитиною, яка народилася в серпні 2016 року, вона припинила свою музичну діяльність.

У 2020 році на сервісі YouTube та своєму профілі в застосунку Instagram вона публікує записи в рамках серіалу «Числа мають імена», в яких жінки розповідають про материнство, післяпологову депресію та післяпологові ускладнення. Сміливі інтимні зізнання Окупнік викликали неабиякий інтерес ЗМІ [34] [35] .

У серпні 2022 року випустила синґл у стилі блюз «Мама (йде довго)» [36] .

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 2013 році в Лодзі вона одружилася з Міхалом Міцельським, менеджером Marcin Gortat [37] [29] . Вони мають доньку Матильду (народилася 15 серпня 2016) [38] і сина Тимона (народився у квітні 2018) [39] .

Дискографія[ред. | ред. код]

рік Деталі альбому Пункт у списку Сертифікат Розпродаж
ПОЛОВИНА



</br> [40]
2007 рік Сам 6
2011 рік Павутина
  • Випущено: 16 травня 2011 р
  • Лейбл: Sony Music
  • Формати: CD, цифрове завантаження
14
2014 рік Шрам
  • Випущено: 18 березня 2014 р
  • Лейбл: Parlophone Records
  • Формати: CD, цифрове завантаження
14

Синґли[ред. | ред. код]

рік Назва Пункти в списках Альбом
LP3



</br> [43]
LMN



</br> [44]
RMF



</br> [45]
SLiP



</br> [46]
Вихровий



</br> [47]
2007 рік "Не стримуйся" 44 2 12 Сам
"Keep It on Low" (і Міка та Міхал Урбаняк ) 8 15
"Люблю тебе"
2008 рік «Кого я люблю» 57 тільки на одному
2009 рік "Валентин" Вайклеф Джин )
"Максимум"
2011 рік "Павутина" Павутина
" Був дурнем "
2012 рік «Тут і зараз» (і Давид Подсядло ) 47
2014 рік "Шрам" 39 1 Шрам
«Очі для сірників»
«Математика сердець»
2022 рік "Мама (довго йде)" x 32 3 Мама (іде довго)
"Головоломка" x
«–» означає, що сингл не потрапив у чарти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Akademia Fonograficzna (Sekcja Muzyki Rozrywkowej) (пол.), архів оригіналу за 21 травня 2010, процитовано 31 грудня 2022
  2. Tatiana Okupnik – Biografia (пол.)
  3. Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami 3 – Odcinek 2 (пол.).
  4. а б [1], Anna Gronczewska, "Tatiana Okupnik - mistrzyni dyskrecji. Broni swojej prywatności i nie idzie śladem innych celebrytów" 
  5. Fryderyk – Nominowani i laureaci 2001
  6. Coke Live Music Festival bez Sugababes, 8 вересня 2006
  7. Sistars, Urbanator i Okupnik na Vena Festival, 6 вересня 2006
  8. а б в г д Tatiana Okupnik – Bio, архів оригіналу за 28 березня 2014, процитовано 31 грудня 2022
  9. Tatiana Okupnik nago (пол.), 6 березня 2007, архів оригіналу за 31 грудня 2022, процитовано 31 грудня 2022
  10. Tatiana Okupnik od Blue Cafe do „X-Factora”, 2 травня 2012
  11. Opole > Nagroda fotoreporterów dla Tatiany Okupnik, 17 червня 2007
  12. [2], Marcin Cichoński, "Poznaliśmy oficjalny support The Rolling Stones" 
  13. Gwiazdy tańczą na lodzie – 2 edycja, архів оригіналу за 28 березня 2014, процитовано 31 грудня 2022
  14. TeleKamery 2008: ogłoszono nominacje, 17 грудня 2007
  15. Wiktory 2007: ogłoszono nominacje, gala 31 maja w TVN, 7 травня 2008
  16. Tatiana Okupnik – „Kogo kocham”, архів оригіналу за 8 травня 2013, процитовано 31 грудня 2022
  17. а б Płyta Okupnik jako dodatek do... pasty do zębów (пол.), 16 червня 2009
  18. Singel Tatiany Okupnik z pastą do zębów (пол.)[недоступне посилання]
  19. Tatiana Okupnik – ciało i talent, 16 травня 2011
  20. Tatiana Okupnik powraca z nową płytą, 16 лютого 2011, архів оригіналу за 11 вересня 2012, процитовано 31 грудня 2022
  21. Płyta Tatiany Okupnik to klapa, 28 червня 2011, архів оригіналу за 9 січня 2013, процитовано 31 грудня 2022
  22. Znamy trzeciego jurora „X Factor”! (пол.), 5 січня 2012, архів оригіналу за 8 січня 2012, процитовано 31 грудня 2022
  23. Tatiana Okupnik królową Amazonek, 17 липня 2012, архів оригіналу за 10 лютого 2013, процитовано 31 грудня 2022
  24. Nagroda Plejada TOP TEN dla Tatiany Okupnik, 17 травня 2012, архів оригіналу за 3 травня 2013, процитовано 31 грудня 2022
  25. Najcenniejsze gwiazdy polskiego show-biznesu 2012 (пол.), архів оригіналу за 25 липня 2015, процитовано 31 грудня 2022
  26. Kompromitacja Tatiany Okupnik, 10 грудня 2012, архів оригіналу за 19 лютого 2013, процитовано 31 грудня 2022
  27. 2nd Annual All About Music Awards (пол.)
  28. Rusza nowa edycja „X-Factor”, 23 лютого 2013
  29. а б Rewolucje Tatiany Okupnik (пол.), 29 грудня 2013
  30. [3], Paweł Gzyl, "Recenzja: Tatiana Okupnik – „Blizna”" 
  31. Yach Film Festiwal – rozstrzygnięcie (пол.), 15 грудня 2014, архів оригіналу за 19 січня 2015, процитовано 31 грудня 2022
  32. Taniec z Gwiazdami 3 – uczestnicy. Kto wystąpi w 3 edycji Tańca z Gwiazdami na Polsacie? (пол.), 10 лютого 2015
  33. а б Tatiana Okupnik poprowadzi „Koncert Platynowy” podczas Polsat SuperHit Festiwal (пол.)
  34. Tatiana Okupnik łamie kolejne tabu. Opowiedziała o swojej plastyce pochwy po porodach {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |inventor= (довідка)
  35. Zamyślona Tatiana Okupnik śpiewa o STOLCU. Jest też nietrzymanie moczu i gadżet córki {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |inventor= (довідка)
  36. [4], Marcin Michałowski, ""Mama (idzie w długą)”: Tatiana Okupnik po długiej przerwie zaprezentowała nowy singiel" 
  37. Okupnik wyszła za mąż. Wybrankiem przyjaciel Marcina Gortata (пол.), 26 вересня 2013
  38. Tatiana Okupnik: Jestem mamą w siódmym niebie (пол.), 5 вересня 2016
  39. [5], Robert Choiński, "Tatiana Okupnik urodziła drugie dziecko! Znamy płeć i imię!" 
  40. OLiS – sprzedaż w okresie 16.04.2007 – 22.04.2007 (пол.).

    OLiS – sprzedaż w okresie 16.05.2011 – 22.05.2011 (пол.).

    OLiS – sprzedaż w okresie 17.03.2014 – 23.03.2014 (пол.).
  41. Złote płyty CD (przyznane w 2007 roku) (пол.).
  42. Regulamin przyznawania wyróżnień (пол.).
  43. DON'T HOLD BACK – Tatiana Okupnik (пол.). Архів оригіналу за 4 січня 2014. Процитовано 31 грудня 2022.
  44. Tatiana Okupnik – Kogo kocham (пол.). Архів оригіналу за 31 грудня 2022. Процитовано 31 грудня 2022.
  45. Don't Hold Back – Tatiana Okupnik (пол.).

    Keep It On The Low – Tatiana Okupnik (пол.).
  46. Tatiana Okupnik (пол.).

    Tatiana Okupnik feat. Dawid Podsiadło – Tu i teraz (Notowanie 1103) (пол.). 20 червня 2012.

    Tatiana Okupnik – Blizna (Notowanie 1185) (пол.). 14 лютого 2014.
  47. Tatiana Okupnik – Blizna (Notowanie 1060 z dnia 2/28/2014) (пол.). 28 лютого 2014.