Тимонін Михайло Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Михайло Олександрович Тимонін
Народився 8 жовтня 1914(1914-10-08)
с. Ачі, Шереметівського района, Татарської АРСР
Помер 13 січня 2000(2000-01-13) (85 років)
м. Глухів, Сумської області
Країна Російська імперіяСРСРУкраїна
Діяльність винахідник
Alma mater Костромський державний університетd
Галузь текстильна
Заклад Інститут луб'яних культур Національної академії аграрних наук України
Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди орден Знак пошани

Михайло Олександрович Тимонін (8 жовтня 1914 року село Ачі, Шереметівського района, Татарської АРСР  — 13 січня 2000 року, Глухів Сумської області) — доктор технічних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

Тимонін Михайло Олександрович народився в с. Ачі, Шереметівського района, Татарської АРСР сім'ї селянина. В 1937 році закінчив роітничий факультет. В 1938 році поступив у Костромський технічний інститут, але війна перешкодила навчанню. Брав участь у Другій світовій війні. В 1946 році закінчив Костромський текстильний інститут. 20 січня 1947 року Тимоніна М.О. прийняли на посаду молодшого наукового співробітника, який виконував обов'язки лаборанта механізації первинної обробки. З березня 1948 року Михайло Олександрович був аспірантом за фахом технологія первинної переробки луб'яних культур. У 1952 році Тимонин М.А. захистив дисертацію і отримав ступінь кандидата наук. З 1 січня 1953 працював старшим науковим співробітником лабораторії технології ВНДІ луб'яних культур. Працював у ВНДІ, Глухівському педагогічному інституті. Сфера наукових інтересів: стандартизація та якість текстильної сировини.

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

В 1951—1958 рр. працював старшим науковим співробітником. В 1959—1978 рр — заступником директора ВНДШ луб'яних культур з наукової роботи. З 1979 до 1987 рр.працював завідувачем кафедри Глухівського педагогічного інституту. З 1987р працював страшим науковим співробітником -консультантом ВНДІ луб'яних культур (місто Глухів). З ініціативи доктора технічних наук, професора М. О. Тімоніна з 1950 року проводились наукові дослідження зі стандартизації луб'яноволокнистої сировини. У 1950 р. розроблений ГОСТ 6729-53 "Треста конопляна" згідно з яким якість трести конопель оцінювалась за результатами лабораторного визначення довжини і діаметру стебел, змісту і міцності волокна. М.О. Тимоніни була запропонована нова методика визначення довжини стебел, розривного навантаження, змісту волокна і їх діаметру, створені прилади СП- 20 і СП- 50 і МТМ-л. Під його керівництвом й безпосередньою участю були розроблені державні стандарти на продукцію конопель та кенафу, які базуються на використанні інструментальних методів аналізу сировини, що забезпечує зниження затрат часу і підвищує оперативність й об'єктивність оцінки.

Досягнення[ред. | ред. код]

1971 - захистив дисертацію і отримав вчений ступінь доктора технічних наук. 1982 - присвоєно вчене звання професора

Наукові праці[ред. | ред. код]

Тимонін Михайло Олександрович -автор ГОСТів на лубоволокнисту сировину та дванадцяти винаходів. Він написав 134 наукові праці, в тому числі:

  • Конопля.- М., 1978; Справочник коноплевода.- К.1977.

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороджений орденами Вітчизняної війни ІІ ступеню, «Знак пошани», медалями.

Література[ред. | ред. код]

  • Хто є хто в Україні.-К., 1997.

Джерела[ред. | ред. код]