Тиран жовтоголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиран жовтоголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Підродина: Еленійні (Elaeniinae)
Триба: Elaeniini
Рід: Жовтоголовий тиран (Tyrannulus)
Vieillot, 1816
Вид: Тиран жовтоголовий
Tyrannulus elatus
(Latham, 1790)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Sylvia elata
Посилання
Вікісховище: Tyrannulus elatus
Віківиди: Tyrannulus elatus
ITIS: 563627
МСОП: 22699227
NCBI: 456436

Тира́н жовтоголовий[2] (Tyrannulus elatus) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[3]. Мешкає в Центральній і Південній Америці. Це єдиний представник монотипного роду Жовтоголовий тиран (Tyrannulus).

Опис[ред. | ред. код]

Жовтоголовий тиран (Колумбія)
Жовтоголовий тиран

Довжина птаха становить 10,7 см, вага 7,5 г. Верхня частина тіла оливково-коричнева. Тім'я чорнувате з широкою жовтою смугою, більш вираженою у самців. Навколо очей білуваті кільця, через очі проходить коричнева смуга. голова і боків сіра, задня сторона шиї сіра, щоки і горло світло-сірі. Груди оливково-жовті, нижня частина живота і гузка жовтуваті. Крила коричневі з жовтуватими краями, на крилах жовтуваті смуги. Дзьоб темний, короткий і гострий. Лапи чорні.

У молодих птахів голова, груди і спина чорнувато-коричневі, тім'я темніше, з нечітким сірувато-жовтуватим лускоподібним візерунком, без жовтої смуги. Живіт тьмяно-охристо=жовтий, крила тьмяно-охристі.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Жовтоголові тирани мешкають в Коста-Риці, Панамі, Колумбії, Еквадорі, Перу, Болівії, Венесуелі, Гаяні, Французькій Гвіані, Суринамі і Бразилії. Вони живуть у вологих рівнинних тропічних лісах і чагарникових заростях, на узліссях і плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються на висоті до 1200 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Жовтоголові тирани зустрічаються переважно парами. Вони не приєднуються до змішаних зграй птахів. Живляться плодами, зокрема омелою, а також комахами, на яких чатують серед рослинності.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий. що не потребує особливих заходів за збереження. За оцінками дослідників. популяція жовтоголових тиранів становить близько 50 мільйонів птахів. Це досить поширений вид птахів в межах свого ареалу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Tyrannulus elatus. 
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 4 травня 2014. Процитовано 05 лютого 2022.