Спеціальний полк «Титан»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спеціальний полк «Титан»
Нашивка СП «Титан»
Засновано 28 січня 1993-7 листопада 2015
Країна Україна Україна
Належність Державна служба охорони
Вид полк міліції
Роль охорону вантажів і захист
фізичних осіб, державної
та приватної власності, охорона
банківських перевезень
Чисельність 196 (станом на 1996)
500 (станом на вересень 2015)[1]
Гарнізон/Штаб Київ, вул. Чумака, 8б
Розпущено 7 листопада 2015 (переформовано в Управління поліції охорони з фізичної безпеки)

Спеціальні підрозділи міліції охорони «Титан» — стройові підрозділи (полки, батальйони, роти) у складі територіальних підрозділів (управлінь, відділів) Державної служби охорони, що призначалися для забезпечення охорони власності фізичних та юридичних осіб, захисту фізичних осіб від злочинних посягань.

Історія[ред. | ред. код]

Підрозділ бере свій початок від грудня 1992 р., коли з підрозділів державної служби охорони були виділені працівники, котрі виконували охоронні заходи супроводження цінних вантажів.

З урахуванням великої кількості автотранспорту, що спричиняють значні автомобільні «пробки», 28 січня 1993 р. наказом МВС України при Центрі оперативного управління в місті Києві було створено мотоциклетний спеціальний підрозділ охорони швидкого реагування «Титан-М», призначений для відпрацювання повідомлень про злочини і правопорушення, у тому числі спрацювання технічних засобів охорони, з об'єктів, які охороняються за договорами у територіально визначених зонах відповідальності.

У місті Києві наказом УДСО при ГУМВС України в м. Києві 30.12.2010 № 130 існуючі до цього батальйони "Титан" були об'єднані в СПМО «Титан» УДСО при ГУМВС України в місті Києві (на правах полку). Згодом підрозділ було перейменовано на Спеціальний полк «Титан» УДСО при ГУМВС України в місті Києві.

Після створення Національної поліції та реформування Державної служби охорони в Поліцію охорони на базі спецпідрозділу створили Управління поліції охорони з фізичної безпеки в м. Києві, яке продовжив очолювати полковник поліції Лисенко Владислав Іванович.[2]

Титан-Ж[ред. | ред. код]

В червні 2009 р. Державна служба охорони при Міністерстві внутрішніх справ презентувала спеціальну групу жінок-охоронців. Таку спецгрупу було створено вперше в системі державного охоронного відомства. Кожна дівчина з цієї групи проходила тривалий курс навчання, який включав вогневу та фізичну підготовку, а також навчання контраварійному водінню та супроводу VIP-персон[3].

Завдання[ред. | ред. код]

  • охорона грошових знаків, цінних паперів з повною матеріальною відповідальністю;
  • супроводження цінних вантажів та їх охорона;
  • охорона власності юридичних і фізичних осіб в місцях їх постійного або тимчасового перебування;
  • охорона виставок, інших громадських заходів;
  • забезпечення особистої безпеки фізичних осіб, в тому числі іноземних громадян;
  • охорона і супроводження туристичних груп.

Склад[ред. | ред. код]

Станом на червень 2009 р. налічувалось 207 підрозділів, 148 служб інкасації та 37 підрозділів спеціального призначення. Охоронці підрозділів «Титан» забезпечували охорону 363 фізичних осіб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. СПЕЦПІДРОЗДІЛ «ТИТАН» — ЕЛІТА ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ОХОРОНИ[недоступне посилання з жовтня 2019] www.guard.np.gov.ua, 22 вересня 2015
  2. Спеціальний полк «Титан». Архів оригіналу за 15 березня 2016. Процитовано 1 березня 2016.
  3. «Міліцейський спецпідрозділ „Титан“ почав готувати жінок-охоронців.» [Архівовано 7 грудня 2017 у Wayback Machine.] www.bos.dn.ua, 2013-01-17.

Посилання[ред. | ред. код]