Тифон (пристрій)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Локомотивний тифон LeslieS5T
Паровий свисток із супертанкера

Тифо́н[1] (від імені міфічного Тифона), також тайфон[2] (від англ. typhon) — пневматичний пристрій для подачі звукових сигналів високої потужності (з усіх повітряних звукосигнальних засобів є найпотужнішим). Використовується в навігації (на суднах і маяках) та залізничних локомотивах. Являє собою металевий корпус з затиснутою в ньому набірною мембраною. Стиснене повітря, подаване в тифон, змушує мембрану коливатися; коливання через резонансну камеру надходять у напрямний рупор.

Тифони, поряд з наутофонами (туманними горнами) встановлюються на суднах і маяках (а також інших знаках навігаційної обстановки) для подачі туманних сигналів. Тифони встановлювалися на паровозах пізніх конструкцій, поряд з традиційними для них паровими свистками[en]. На сучасних локомотивах тифони використовуються разом з пневматичними свистками: тифони подають гучний сигнал низького тону, свисток — тихий високого тону. Крім того, застосовуються і ревуни — пристрої, що поєднують у своїй конструкції тифон і свисток[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тифон // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. Тайфон // Военно-морской словарь / Гл. ред. В. Н. Чернавин. — М. : Военное издательство, 1989. — С. 419. — 100000 прим. — ISBN 5-203-00174-X. (рос.)
  3. Локомотивные тифоны, ревуны, свистки: обзор наиболее популярных моделей. Архів оригіналу за 22 лютого 2020. Процитовано 18 грудня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тифон // Морской энциклопедический справочник / Под редакцией академика Н. Н. Исанина. — Л. : Судостроение, 1986. (рос.)