Тиха правда Модеста Левицького

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиха правда Модеста Левицького
Жанр Повість
Автор Іван Корсак
Мова українська
Опубліковано 2009

«Тиха правда Модеста Левицького» — повість українського письменника Івана Корсака, опублікована в 2009 році київським видавництвом «Ярославів Вал».

Повість Івана Корсака про людину високої долі: лікар, який лікував також Лесю Українку і Олену Пчілку, класик української літератури, державний діяч, член Центральної Ради, міністр охорони здоров'я УНР в екзилі. А ще багатодосвідчений педагог, автор граматики української мови, науково-популярних творів із медицини.

В повісті йдеться про многотрудні життєві шляхи Модеста Левицького.який належав до істинно подвижницької української інтелігенції. Як радник посла УНР в Греції, а згодом посол, Модест Пилипович в надзвичайно складних умовах відстоював український інтерес. Згодом викладав в Українській господарській академії в Подебрадах поряд з Є.Чикаленком, В. Доманицьким, О.-І. Бочковським, І.Шовгенівим, С.Тимошенком, В.Тимошенком та іншими визначними науковцями.

Модест Левицький ввійшов у літературу як блискучий новеліст. Він також переклав українською велику кількість творів світової класики. На жаль, як зазначається в повісті Івана Корсака, переклади М.Левицького розгубилися з часом. Він мріяв видати семитомник своїх творів, та за життя світ побачив лиш перший том.

Окремої мови вартує праця Модеста Левицького в Українській гімназії в Луцьку, переклади богослужбової літератури, праця як громадського діяча в зденаціоналізованому краї, який через роки став місцем заснування Повстанської армії.

Тиха правда Модеста Левицького – так назвала його літературну творчість Олена Пчілка.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Корсак І.Ф. Тиха правда Модеста Левицького. Уривок із повісті // Світязь. Альманах Волинської організації Національної Спілки письменників України. – Луцьк:ВМА « Терен». – 2008. – Випуск 14. – С. 63-69.