Тихонов Сергій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Тихонов
Дата народження 25 грудня 1950(1950-12-25)
Місце народження Москва, СРСР
Дата смерті 21 квітня 1972(1972-04-21) (21 рік)
Місце смерті Москва, СРСР
Поховання Хімкінське кладовищеd
Громадянство  СРСР
Професія актор
IMDb ID 0863143

Сергій Михайлович Тихонов (25 грудня 1950, Москва - 21 квітня 1972, ось там) - радянський юний актор, виконавець головних ролей у кінофільмах 1960-х років.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Москві, жив на Червоній Пресні.

Батьки Михайло та Катерина Тихонові до кіно стосунку не мали. Працювали на виробництві, виховали двох синів — старшого Євгена та молодшого Сергія.

Став відомий завдяки ролі Джонні Дорсета у новелі «Ватажок червоношкірих» у фільмі-трилогії Леоніда Гайдая «Ділові люди», хоча до знайомства з ним режисер планував знімати у цій ролі Надію Рум'янцеву.

На роль Хлопчика-Поганця у фільм «Казка про Хлопчиша-Кібальчиша» був запрошений режисером Євгеном Шерстобітовим, якому Тихонов був знайомий за фільмом «Ділові люди».

В одному з інтерв'ю Шерстобітов сказав про Тихонова: «Не треба бути режисером, щоб побачити, який рідкісний акторський талант має ця дитина».[1]

Актор Сергій Мартінсон сумнівався, чи варто йому грати у фільмі «Казка про Хлопчиша-Кібальчиша », але коли познайомився з Тихоновим і розіграв з ним етюд : «Пряник медовий даси?… А два даси?… А тепер халву давай, та більше, а то не скажу…» – погодився.6[джерело?]

В 1966 році Сергій закінчив 8 клас школи № 90 Червонопресненського району. Після зйомок у фільмі "Дубравка" пробував вступити до ВГІК (курс С. А. Герасимової та Т. Ф. Макарової), але був не прийнятий.

Відслужив в Радянській Армії, а незадовго — 21 квітня 1972 року — загинув, потрапив під трамвай на 21-му році життя.

Похований у Москві на Хімкінському цвинтарі.[2]

Фільмографія[ред. | ред. код]

— головна роль

Рік Назва Роль
1962 ф Ділові люди Джонні Дорсет, вожак червоношкірих
1964 ф Казка про Хлопчиша-Кибальчиша Хлопчиш-Поганиш
1967 ф Дубравка Вовка «Утюг»


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Надежда Кутовая. Режиссёр знаменитых советских фильмов «Сказка о Мальчише-Кибальчише» и «Акваланги на дне» Евгений Шерстобитов: «Чтобы плавающий в ледяной воде Спартак Мишулин непринуждённо смеялся в кадре, пятеро водолазов… щекотали ему пятки» // События и люди : еженедельник. — . — № 32 (0032). Архівовано з джерела 27 лютого 2011.
  2. Сергей Тихонов | Яркая, но короткая жизнь "Вождя краснокожих" | Формула Кино | Пульс Mail.ru

Посилання[ред. | ред. код]

  • akter.kulichki.net
  • Сергій Тихонов. Яскрава, але коротка судьба Вожака червоношкірих на YouTube