Товариство опіки над українськими емігрантами (Канада)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Товариство опіки над українськими емігрантами
Тип організація
Засновано 1925
Сфера еміграція з України і immigration to Canadad
Країна  Канада
Штаб-квартира Вінніпег
Материнська
організація
Товариство опіки над українськими емігрантами (Львів)

Това́риство опі́ки над украї́нськими пересе́ленцями імені св. Рафаї́ла в Кана́ді — канадська філія однойменного галицького товариства, організована на початку 1925 року з метою допомогти українським переселенцям до Канади. Центральний офіс товариства у Вінніпезі мав понад 20 місцевих комітетів і близько сотні зв'язкових.

Історія[ред. | ред. код]

Гололовний період діяльності товариства припадає на 1925 — 1931 роки. На початку 1930-х років, коли обмежено еміграцію до Канади, діяльність товариства занепала.

Діяльність[ред. | ред. код]

Інформації в справах подорожі, вибір землі на поселення, посередництво у праці, правні поради і клопотання в канадських установах, видавництво популярних альманахів, бюлетенів і листівок з найпотрібнішими інформаціями для нових переселенців (головно для початкуючих фермерів), зв'язок з українськими організаціями в Європі, в основному з Товариством опіки над українськими емігрантами у Львові.

Головні діячі[ред. | ред. код]

К. Продан (референт у міністерстві рільництва провінції Манітоба), І. Боберський, о Й. Жан, Д. Ільчишин (секретар товариства і редактор альманахів), лікар Л. Резновський, адвокат С. Савула та ін.

Література[ред. | ред. код]