Товариство патріоток

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нагрудний знак особливого члена Товариства.

Товари́ство патріо́ток (яп. 【愛国婦人会】, あいこくふじんかい, айкоку фуджін-кай) — японська жіноча організація для допомоги військовим та військовим родинам Японської імперії. Заснована Окумурою Іоко. Існувала з 2 березня 1901 року по 2 березня 1942 року.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Товариство постало у результаті діяльності Окумури Іоко, яка після повстання боксерів у 19001901 роках у Китаї послідувала за японським експедиційним військом «посланцем втіхи». Вона переконала високопосадовця Коное Ацумаро у необхідності створити жіночу організацію, яка б допомагала у піднятті бойового духу солдат на фронті, заохочувала нових членів до війська, доглядала за пораненими і надавала послуги сім'ям військовиків.

Починаючи з 1903 року президентом товариства призначалася мати імператора Японії. Під час російсько японської війни кількість члнів товариства нароховувала 460 000 осіб. Вони посилали японським солдатам на фронт так звані «пакети втіхи» з листами рідних чи предметами повсякденної необхідності.

Окумура продовжувала закликати по регіонах нових членів до свого товариства, сприяючи зростанню мілітаристських насроїв серед японців. Після початку другої китайсько-японської війни вона стала організатором жіночого патріотичного руху. На 1937 рік кількість членів її Товариства патріоток становило близько 3 380 000 осіб. Його основним конкурентом виступало Жіноче товариство національної оборони.

У 1942 році Товариство патріоток було приєднано до Жіночого товариства Великої Японії, нижньої організаційної ланки Товариства допомоги імператорському правлінню.

Див. також[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Товариство патріоток // 新村出編 『広辞苑』 [Великий сад слів]. — 第5版. — 東京: 岩波書店, 1998.
  • 『新編 日本史辞典』 [Нове видання. Словник історії Японії] 京大日本史辞典編纂会. — 東京創元社, 1994. — P.2

Посилання[ред. | ред. код]