Товариство імені Григорія Квітки-Основ'яненка (Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українське імені Григорія Квітки-Основ'яненка літературно-художньо-етнографічне товариство в Харкові — культурологічне товариство, засноване в Харкові у березні 1912 року. Виконувало функції «Просвіти» в Харкові.

У 1905—1907 роках в ході Першої Російської революції представники української інтелігенції — Д. І. Багалій, М. Ф. Сумцов, Х. Д. Алчевська, М. Ф. Лободовський, М. Д. Пильчиков та інші здійснили спробу заснувати товариство «Просвіта» в Харкові. Для цього було підготовлено статут. Проте відсутність дозволу губернської влади призупинила розвиток просвітянства. Лише у березні 1912 року, з пом'якшенням внутрішньої політики царату, в Харкові вдалося офіційно організувати «Українське імені Г. Квітки-Основ'яненка літературно-мистецько-етнографічне товариство».

Товариство мало на меті вивчати українознавство, для чого заснувало кілька відділів: красного письменства, мистецтва, етнографії. Товариство влаштувало в Харкові лекції з українознавства, проводило вечори українською мовою для молоді. Під керівництвом О. Янати в Природничій Секції його Літературно-Наукового Відділу провадилась термінологічна робота: збирання народних матеріалів (переважно з ботанічної номенклатури) та виписування термінів з літератури. Картотеку товариства 1913 року, після нелегальної наради представників від термінологічних гуртків у Києві, було передано до Українського Наукового Товариства у Києві, яке стало організаційним осередком термінологічної справи[1]. Головними діячами цього товариства були: Кость Бич-Лубенський, Микола Міхновський, Гнат Хоткевич, С. І. Васильківський, С. П. Тимошенко, Я. Є. Довбищенко, Іван Бондаренко та інші.

На базі товариства імені Квітки-Основ'яненка у Харкові було засновано Українське товариство «Просвіта» імені Г. Ф. Квітки-Основ'яненка. Установчі збори харківської «Просвіти» пройшли 10 червня 1917 року за сприяння Харківської української губернської ради та активної участі М. Ф. Сумцова, Г. М. Хоткевича, В. О. Барвінського і Д. І. Багалія.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гр. Холодний. До історії організації термінологічної справи на Україні. Вісник ІУНМ, Випуск 1, С. 9-20. (1928). Архів оригіналу за 17 вересня 2019. Процитовано 11 листопада 2012.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чугуй Тарас Олексійович. Товариства «Просвіта» на Харківщині в ХХ — на початку XXI ст. : Дис… канд. наук: 07.00.01 — 2008.
  • Автореф. дис… канд. іст. наук: 07.00.01 / Л. І. Бадєєва; Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. — Х., 2004. — 20 с