Токен (криптовалюти)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Токени (криптовалюта))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Токен
Інфраструктура відкритих ключів — інтегрований комплекс методів та засобів (набір служб), призначених забезпечити впровадження та експлуатацію криптографічних систем із відкритими ключами

Токени (від англ. token) — непрозоре (для застосунку) повідомлення, яке посилається на етапі встановлення з'єднання чи в механізмі передачі захищеного повідомлення. Згодом токен отримав втілення у одиницях обліку запису в регістрі розподіленого блокчейн-ланцюжка, виді цифрової валюти, яка не є криптовалютою, призначеною для представлення цифрового балансу в деякому активі[1], іншими словами став виконувати функцію «замінника цінних паперів» в цифровому світі. Управління токеном зазвичай реалізується за допомогою розумного контракту, в якому записані значення залишків на рахунках власників токенів, і який надає можливість переказів токенів з одного рахунку на інший. Отримати доступ до токенів можна через спеціальні додатки, які використовують схеми електронного підпису.

Види токенів[2][3][ред. | ред. код]

Токени додатків або токени-жетони[ред. | ред. код]

Токени додатків, також звані як Аппкойни (Appcoins), призначені для користувача, з метою забезпечення отримання доступу до сервісів розподілених мереж. Наприклад, для створення додатків в мережі Ethereum необхідно придбати токен Ефір. Щоб записати файли в розподілену мережу для зберігання файлів Sia, знадобляться маркери Сіакойни (SC). Для оплати децентралізованих мережевих сервісів Emercoin будуть потрібні однойменні токени.

Токени-акції[ред. | ред. код]

Токени-акції призначені для залучення інвестицій, необхідних для розвитку наявних проектів розробки або для побудови мережі з нуля. На відміну від токенів-жетонів, вони не використовуються для доступу до додатків мережі, а лише виступають як цифрові акції компанії. Токени-акції є цифровим аналогом класичних акцій фондового ринку: інвестори, власники токенів, купують токени з метою отримання дивідендів, які представляють собою відсоток від доходу, або частину комісії за транзакції мережі. Наприклад, Sia виплачує власникам токенів 3,9 % від доходу за зберігання інформації. У ДАО[en], наприклад, маркери-акції виступають як частки компанії.

Кредитні токени[ред. | ред. код]

Кредитні токени — це маркери, які використовуються з метою короткострокового запозичення коштів з подальшою виплатою процентної ставки від суми позики. Одним з перших проектів, що використовують кредитні токени стала мережа Steemit, що використовує маркери SD (Steem Dollar). Купуючи цей токен, користувач повинен отримувати 10 відсотків річних, при цьому виплати здійснюються у вигляді самого ж токена SD.

Унікальні токени[ред. | ред. код]

Унікальні токени (Non-fungible token) — маркери, що не володіють властивістю взаємозамінності. Це активи, які існують лише у власних криптосистемах і можуть бути використані для запису в блокчейн інформації про володіння ігровими предметами, об'єктами цифрового мистецтва, рухомим і нерухомим майном.

NFT — це одиниця даних у цифровій книзі, що називається блокчейном, де кожен NFT може представляти унікальний цифровий елемент, і тому кожен з них не взаємозамінний. Перші невзаємозамінні токени були створені Вітаком Радомським, співзасновником Enjin Coin, творця коду для першої такої монети в червні 2017 року.

Невзаємозамінні токени стали популярні завдяки грі CryptoKitties, яка зібрала 12 млн $ інвестицій. RareBits, біржа невзаємозамінних токенів, залучила 6 мільйонів доларів інвестицій. У березні 2021 котирування токену Alice після розміщення на криптобіржі Binance виросли на 60000 %.[1]

Динамічні токени[ред. | ред. код]

Динамічні токени (dNFT) — це різновид невзаємозамінних токенів (NFT), для яких через смарт-контракт реалізована зміна метаданих в залежності від зовнішніх умов.[4]. Ця властивість може дозволяти змінювати зовнішній вигляд токенів при зміні середовища оточення. Крім того, очікується, що динамічні NFT будуть мати функцію перевірки випадковості[5], що може спричинити їх широке використання в іграх.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Что такое токен?. ForkLog (англ.). 2 листопада 2017. Процитовано 30 березня 2021. 
  2. Виды токенов. Утилитарные токены и ценные бумаги – RBC. Russian Bitcoin Community. 26 вересня 2017. Процитовано 30 березня 2021. 
  3. Классификация токенов: виды цифровых активов в мире. ПрофитГид (ru-RU). 24 жовтня 2017. Архів оригіналу за 27 травня 2022. Процитовано 30 березня 2021. 
  4. What Is a Dynamic NFT (dNFT)? | Chainlink. chain.link (англ.). Процитовано 16 червня 2023. 
  5. What Is Dynamic NFT and Why Is It a Trend?. 4ire (англ.). 8 квітня 2022. Процитовано 16 червня 2023.