Томас Чіппендейл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Чіппендейл
Ім'я при народженні Thomas Chippendale
Народився 16 червня 1718(1718-06-16)
Фарнлі
Помер 18 листопада 1779(1779-11-18) (61 рік)
Лондон
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Національність англієць
Місце проживання Лондон
Діяльність підприємець, мебляр
Відомий завдяки відомий мебляр
Alma mater Prince Henry's Grammar School, Otleyd
Знання мов англійська[1][2]
Діти Томас Чіппендейл молодший

Томас Чіппендейл (англ. Thomas Chippendale 16 червня, 1718, Фарнлі - 18 листопада 1779, Лондон) — британський мебляр доби рококо.

Біографія[ред. | ред. код]

Скринька для подрібненого чаю, рококо, проект зі збірки Чіппендейл
Чіппендейл. Проект корпусу для підлогового годинника
Чіппендейл. Проект двох книжкових шаф.

Походить з родини ремісника мебляра. Був єдиним сином Джона Чіппендейла і його дружини Мері Дрейк. Початкову освіту отримав в гімназії принца Генрі.

Меблярське ремесло вивчав у батька і в місті Йорк у Річарда Вуда.

Узяв шлюб з Катериною Редшо, родина мала 5 синів і 4 дочки. У 1749 р. родина арендувала будиночок в Лондоні поблизу Ковент-Гарден. Декілька разів переселявся, поки не зупинився на Санкт Мартин Лейн, де майстерня працювала 60 років.

Перша дружина померла у 1772 р.Томас Чіппендейл узяв шлюб вдруге з Елизабет Девіс і мав трьох дітей в цьому шлюбі. В Лондоні організував невелику фірму з трьох осіб, що займалась меблярством (Томас Чіппендейл, купець з Шотландії Джеймс Ранні, Генрі Фергюсон ). У 1776 р. бізнес перебрав на себе син, теж Томас Чіппендейл. Батько помер 1779 р. Фірма мала популярність і комерційний успіх до 1813 р., коли Чіппендейл молодший збанкрутів і був виселений геть з обжитого помешкання.

Батько помер у 1779 р.( ймовірно, від сухот, туберкульозу ). Поховали на цвинтарі Санкт Мартин ін зе Філдс. Скульптура у повний зріст майстра Томаса Чіппендейла ( батька ) прикрашає нині фасад Музею Вікторії й Альберта в місті Лондон.

Чіппендейл старший і меблеві збірки[ред. | ред. код]

Кабінет роботи Чіппендейл
Декор кабінету Чіппендейл в стилі шинуазрі

Окрім посади голови фірми Томас Чіппендейл займався друком особливих меблевих збірок ( збірок меблевих зразків), що виконували роль сучасних каталогів. Збережені малюнки Чіппендейла старшого доводять, що він як сам розробляв нові моделі, так і запозичав їх з інших джерел і гравюр. Але успіх його бізнесу був таким значним, що весь період 1750-1760-х рр. часто звуть періодом, стилем Чіппендейл. Хоча в цей час працювало досить інших меблярів і зводити всі зразки до стилю Чіппендейл некоректно і несправедливо.

Перша меблева збірка ( каталог зразків Чіппендейла ) вийшла з друку у 1754 р. За традицією збірки присвячували якомусь аристократу, збірка 1754 р. присвячена герцогу Нортумберленд, хоча підписку на отримання збірки зробило декільна меблярів-практиків.

Стилістика рококо ще не вийшла з моди. Тому зразки меблів зі збірки рекламують меблі у так званому французькому стилі, у стилі готики, що довго не виходила з моди в Британії, в стилі шинуазрі. Шинуазрі у Чіппендейла не не мало нічого спільного зі справжніми китайськими меблями, а мало лише декілька псевдокитайських деталей та розписів у стилі шинуазрі. Французький стиль - це "безсоромні" копії зразків меблів рококо майстрів Франції.

Брак освіти і художнього досвіду майстра-вихідця з простолюду примусила його робити лише малюнок - проекти для меблевої збірки переводили в офорт фахові гравери М. Дарлі та Д. Мюллер.

За життя Томаса Чіппендейла було надруковано три збірки-каталоги. Невеликий наклад і споживацька спрямованість видань не сприяла збереженості збірок. Вони стали курйозами та пам'ятками доби, які зберігають мистецькі бібліотеки великих музеїв.

Цікавий факт. Імена головних героїв відомого діснеївського мультфільма, бурундуків Чіпа та Дейла, походять від каламбуру з прізвищем Томаса Чіппенддейла. Серіал «Чіп та Дейл спішать на допомогу» (англ. «Chip 'n Dale Rescue Rangers») був знятий в 1989—1990 роках.

Посилання[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]

  • Ralph Edwards and Margaret Jourdain, 1955. Georgian Cabinet-Makers.
  • Christopher Gilbert, 1978. The Life and Work of Thomas Chippendale 2 vols. (New York: Macmillan) 1978.. The standard work.
  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl