Томашевський Валентин Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томашевський Валентин Миколайович
Народився 1947(1947)
Львів
Помер 2020(2020)

Валентин Миколайович Томашевський — український учений у галузі імітаційного моделювання. Професор кафедри автоматизованих систем обробки інформації та управління Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Доктор технічних наук (1996). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2009)[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у грудні 1947 р. в м. Львові.

У 1974 р. закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю автоматизовані системі управління. Відтоді працював в цьому ВНЗ до останнього свого дня.

У 1981 р. захистив кандидатську, а в 1996 р. докторську дисертацію за спеціальністю 05.13.06 «Автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології».

1983 — отримав звання доцента кафедри автоматизованих систем управління.

2001 — отримав звання професора кафедри автоматизованих систем управління.

У березні 2020 — раптово помер.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Галузь наукових інтересів — імітаційне моделювання, над яким працює понад тридцяти років. Розробляв імітаційні моделі обчислювальних систем, систем передачі та обробки даних, управління медичними підрозділами, виробничих і організаційних систем.

Уперше розробив генераторів імітаційних програм, який вбудований в інтерактивну систему імітаційного моделювання ISS200, призначену для моделювання мереж систем масового обслуговування та транспортних мереж. Система ISS200 демонструвалась на виставці CeBIT-2006 у Ганновері, Німеччина.

Автор декількох Інтернет-проектів, серед яких перший сайт кафедри АСОІУ, портал з імітаційного моделювання www.simulation.org.ua, система дистанційного навчання «Віртуальний університет» https://web.archive.org/web/20120706040937/http://vu.asu.ntu-kpi.kiev.ua/, http://vu.net.ua/ [Архівовано 25 травня 2012 у Wayback Machine.] на яку має авторське свідоцтво.

Розробляє імітаційний проект візуального моделювання автомобільного дорожнього руху, а також засоби прогнозування макроекономічних показників.

Підготував трьох кандидатів технічних наук. Під керівництвом Валентина Томашевського виконані магістерська робота, яка отримала першу премію, та дипломні проекти, що отримали другу та третю премії НТУУ «КПІ».

Автор понад 90 наукових праць, у тому числі одного підручника та п'яти навчальних посібників.

Науковий редактор перекладу книги: Кельтон В., Лоу А. Имитационное моделирование. — К.: Питер, BHV, 2004. — 847с.

Розробник і автор двох педагогічних програмних засобів для навчання імітаційному моделюванню.

Поставив на кафедрі дисципліни «Моделювання систем», «Організація інформаційно-обчислювальних систем і процесів». Для магістрів підготував дисципліни «Моделювання та прогнозування бізнес-процесів» та «Імітаційні проекти».

З ініціативи М. З. Згуровського 2003 року започаткована серія підручників «Інформатика» для ВНЗ України. Одним з перших підручників в цій серії вийшов підручник В. М. Томашевського «Моделювання систем», який отримав схвальну оцінку наукової та професорсько-педагогічної спільноти України. 2009 року ця серія підручників отримала Державну премію України в галузі науки і техніки.

Праці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України № 979/2009 «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2009 року». Архів оригіналу за 28 січня 2014. Процитовано 7 вересня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]