Томислав Іванчич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томислав Іванчич
хорв. Tomislav Ivančić
Основні відомості
Народження 30 листопада 1938(1938-11-30)
Давор, Бродсько-Посавська жупанія, Хорватія
Країна: Хорватія Хорватія
Альма-матер: Папський Григоріанський університет
Заклад: Загребський університет
Конфесія: католицька церква
Смерть: 17 лютого 2017(2017-02-17) (78 років)
Загреб, Хорватія[1]
Праці й досягнення
Рід діяльності: богослов, педагог, письменник, викладач університету, католицький священник
Основні інтереси: теологія, філософія
Звання: професор
Ступінь: доктор наук
Титул: пресвітер
Висловлюваня у Вікіцитатах

Томісла́в Іва́нчич (хорв. Tomislav Ivančić; 30 листопада 1938, Давор — 17 лютого 2017, Загреб[2]) — католицький священик, доктор богослов'я, декан, професор Загребського університету, засновник агіотерапії.

Біографія[ред. | ред. код]

Іванчич вивчав філософію й теологію у Загребі та Римі. В 1966 році він був висвячений на священика. Після закінчення докторату в Папському Григоріянському університеті, він повернувся до Загребу.

В 1975 році він став професором католицько-теологічного факультету Загребського університету, з 1998 року — очолює цей факультет. Будучи деканом, кандидував на пост ректора університету, був обраний у 2001 році, але з причини хвороби не зміг виконувати ректорські функції.

У 1983 році став каноніком Загребського митрополичого собору.

З 2004 року став членом теологічної комісії Ватикану.

Засновник агіотерапії — терапевтичної методи духовної медицини, очолює Центр духовної допомоги (хорв. Centra za duhovnu pomoć, CDP), який практикує агіотерапію. Він брав участь у численних радіотрансляціях у власній програмі «П'ять хвилин для вас» (хорв. Pet minuta za tebe). Є автором численних книг на католицьку тематику, які були перекладені на кілька іноземних мов. Також Т. Іванчіч — член Товариства хорватських літературних перекладачів (хорв. Društvj hrvatskih književnih prevoditelja), редактор і дописувач багатьох національних і міжнародних католицьких часописів. Священик заснував декілька християнських товариств і громад: «Молитва і слово» (Molitva i Riječ, MIR), Центр за кращий світ (Centar za bolji svijet). Учасник багатьох семінарів, присвячених темі релігії, як у Хорватії, так і за кордоном.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.vecernji.hr/hrvatska/preminuo-mons-dr-tomislav-ivancic-1150302
  2. В Загребі помер засновник аґіотерапії – о. Томіслав Іванчіч. Католицький Оглядач. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 17 лютого 2017. 

Посилання[ред. | ред. код]