Тонакатекутлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тонакатекутлі
Діти Шіпе-Тотек, Тецкатліпока, Кетцалькоатль і Віцилопочтлі

Тонакатекутлі (Tonacatecuhtli) — верховний бог в міфології багатьох народів Месоамерики. Очолює пантеон ацтекських богів. Один з так званих старих, давніх богів. Його ім'я з науатль перекладається як «Пан нашого існування» або «Пан нашого тіла». Був богом першого дня Сіпактлі (Крокодила) у священному календарі.

Опис[ред. | ред. код]

Зазвичай зображується у вигляді старигана з паперовою короною на голові, одягнений в багатий одяг, найліпшими прикрасами на кшталт знаті або тлатоані.

Міфи[ред. | ред. код]

Найголовніший з володарів 13 небес, знаходиться на найвищому небі. Його дружиною є Тонаксіуатль. Водночас, відповідно до деяких міфів, разом з дружиною представлявся у вигляді єдиного бога (монади) Отметеотля. Був спочатку верховним богом тольтеків, згідно міфами яких Тонакатекутлі і його дружина Тонакасіуатль створили чотирьох синів: червоного Тецкатліпока, чорного Тецкатліпока, Кетцалькоатля і Уїтцилопочтлі (останнього додали ацтеки, у тольтеків був білий Тецкатліпока), вони асоціювалися з чотирма сторонами світу: сходом, північчю, заходом і півднем відповідно. Цей міф перейняли у них ацтеки.

Він створив усю землю та воду, потім усе живе, планети. Тонакатекутлі і Тонакасіуатль мають уособлення у богах Ометекутлі та Омекіуатль. Їх також вважали сексуальною сутністю творця.

Культ[ред. | ред. код]

За часи ацтеків не мав власного культу, поступившись в цього Кетцалькоатлю, Тецкатліпока, а потім Тлалок й Уїцилопочтлі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • González Torres, Yolotl; Juan Carlos Ruiz Guadalajara (1995). Diccionario de Mitología y Religión de Mesoamérica. Ediciones Larousse. p. 180. ISBN 970-607-802-9.