Тонфа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пара тонфа
Хонте-моті (лівою рукою) і ґякуте-моті (правою)

Тонфа (яп. トンファ, кит. , «ґуай», малай. topang) — зброя ближнього бою, особливо добре відома як збройова складова окінавських бойових мистецтв. Має вигляд палиці з перпендикулярним руків'ям, прикріпленим на відстані однієї третини загальної довжини, що становить 38-51 см.[1] Традиційно виготовляється з деревини червоного або білого дуба й використовується в парі[2]. Вважають, що цей вид зброї походить або з Китаю, або з Південно-Східної Азії, де застосовується в схожих єдиноборствах.

Історія[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що тонфа зазвичай пов'язується з окінавськими бойовими мистецтвами, щодо її походження тривають суперечки. Одним з найбільш ймовірних місць походження називається Китай, хоча не виключаються і Індонезія з Таїландом[3][4][5]. Згідно з окінавською традицією, тонфа походить від руків'я для ручних жорен[2]. Китайська і малайська назви зброї (відповідно «ґуай» і «топанґ») буквально означають «милиця, костур», що може вказувати на походження тонфи від цього предмета. У Камбоджі й Таїланді використовується аналогічна зброя, що складається з пари коротких київ, прив'язаних до передпліч, і відома в тайській мові як «май-сок», у кхмерській — як «бокґатау». Таїландський і малайзійський май-сок часто має схожу будову з тонфою: наявне перпендикулярне руків'я. Ця зброя може бути первісним варіантом тонфи[2][3].

Прийоми[ред. | ред. код]

У бойовому хваті тонфа виступає за лікоть приблизно на 3 см[5]. Є три види хватів: «хонте-моті» (природний), «ґякуте-моті» (зворотний) і «токусю-моті» (особливий). У натуральному хваті рука береться за руків'я, а довша частина древка розташовується вздовж нижньої сторони передпліччя. Цей хват забезпечує захист чи жорсткість вздовж передпліч, а також забезпечує посилення для бекфісту, ударів ліктями і кулаками. У бою тонфа може повертаючись, відкидатися вперед у хват «ґякуте» для удару чи поштовху. Майстри бойових мистецтв можуть також випустити тонфу і схопити її за древко — цей хват називається «токусю-моті». Це уможливлює використати руків'я як гак, аналогічно серпу-камі[4][5]. «Токусю-моті» не є звичайним хватом, але він використовується в ката Яраґува[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Weapons – Tonfa. Lyon Karate. Архів оригіналу за 11 серпня 2017. Процитовано 29 травня 2017.
  2. а б в Tonfa history. Tonfa.org. Архів оригіналу за 14 червня 2017. Процитовано 29 травня 2017. {{cite web}}: Недійсний |dead-url=Yes (довідка)
  3. а б A Brief History of the Tonfa. japanesejujitsu.org. 11 лютого 2009. Архів оригіналу за 15 січня 2018. Процитовано 29 травня 2017. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка); Недійсний |dead-url=Yes (довідка)
  4. а б History. cs.canisius.edu. Архів оригіналу за 14 травня 2016. Процитовано 29 травня 2017.
  5. а б в г Tonfa. RKAGB. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 29 травня 2017.

Література[ред. | ред. код]