Торгово-промислова палата штату Нью-Йорк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колишня торгово-промислова палата штату Нью-Йорк

Торгово-промислова палата штату Нью-Йорк (англ. The New York Chamber of Commerce) — торгово-промислова палата, заснована в 1768 році двадцятьма Нью-Йоркими підприємцями з торговлі, була першою комерційною організацією такого роду в США. До участі був залучен ряд найвпливовіших бізнес-лідерів Нью-Йорку, наприклад: Джон Джекоб Астор, Пітер Купер і Джон Пірпонт Морган. Її члени відіграли важливу роль у реалізації кількох ключових ініціатив у регіоні — у тому числі Канал Ері, Атлантичний кабель, а також New York City Transit Authority. Торгово-промислова палата дійшла до наших днів як Партнерство заради Нью-Йорка, яке було сформовано з 2002 року злиттям Нью-Йоркської торгової Палати, Індустрії та Нью-Йоркського партнерства.

Історія[ред. | ред. код]

Заснування, 1769—1774 роки[ред. | ред. код]

5 квітня 1768 року група з двадцяти нью-йоркських торговців зустрілися в Болтоні і таверні «Sigel», в самій будівлі, орендованій у Самуеля Френсис (англ. Samuel Fraunces), що тепер відомо як Таверна Френсиса (англ. Fraunces Tavern), і створити комерційну спілку. Організоване партнерство під назвою Нью-Йоркська Торгово-промислова Палата було розроблено для захисту і заохочування ділових інтересів підприємців з торгівлі в Нью-Йорк Сіті. Після свого переїзду в Королівську біржу (англ. Royal Exchange)[1] в 1770 році, Палата звернулася з петицією до Lt. Governor Colden і отримала королівську грамоту від короля Георга III позначавшу це як «Корпорація Торгово-промислової палати міста Нью-Йорк в Америці».[2]

Війна за незалежність, 1775—1783[ред. | ред. код]

З початком війни за незалежність, партнерство було розділене на лояльну і патріотичну фракції. Патріотичні члени, в тому числі перший президент Палати Джон Крюгер (англ. John Cruger, Jr.) і Вільям Малколм (англ. William Malcoml) залишили Нью-Йорк після британського вторгнення 1776 року доти їх лояльні колеги продовжували проводити зустрічі і вести справи в Нью-Йорку.

Акціонування, 1784—1806[ред. | ред. код]

Патріотичні члени Палати, повернувшись після британської евакуації в 1783 році, швидко встановили контроль над палатою і переїхали до Торговельного Кофейного Дома (англ. Merchants’ Coffee House).[3] У 1784 році Палата здобула новий статут зробивши перереєстрацію як «Корпорація Торгово-промислової Палати в штаті Нью-Йорк»,[4] і протягом найближчих декількох років Палата поставити численні рахунки до Конгресу США стосуються питань з торговлі і фортифікації гавані Нью-Йорку. Саме в цей період була перша згадка про Канал Ері.[5] У 1793 році Палата знову переїхала і на цей раз до Tontine Асоціації через вулицю напроти Торговельного Кофейного Дома. Палата була прихильником Договіра Джей в 1795 році, і закликала інші торговельні органи всій країні, щоб підтримати його.[6] На рубежі століть участь членів стабільно падає, і в 1806 році зустрічі були призупинені через відсутність службових обов'язків.[7]

Оновлення, вогонь і розвиток, 1817—1860[ред. | ред. код]

У 1817 році президент Корнеліус Рей закликав до відновлення постійних занять Палати. Були обрані нові посадові особи і база членського складу зросла до 36 під час першого збору. Протягом наступних років інтерес до пропонованого каналу Ері збільшується і, у відповідь на заклопотаність, Палата опублікувала інформаційну брошуру про заслуги каналу Ері.[8]

З 1827 по 1835 роки Палата була розміщена в одної з будівель Торгової Біржі (англ. Merchants Exchange Building),[9], зруйнованих Великою пожежею в Нью-Йорку 16 грудня 1835 року. Під час пожежі портрети Палати з Александером Гамілтон і Кадволладер Colden англ. Cadwallader Colden) були покриті брезентом і складовані на горищі на Уолл-стріт, де вони залишалися, поки не були виявлені в 1843 році секретарем Палати Проспером Уетмор (англ. Prosper Wetmore).[10] Решта портретів, книг та друк Палати були врятовані від вогню.[11] Про долю оригінала статуту немає запису і вважається, що статут загинули у вогні. Руйнування будівлі Торгової Біржі змусило Палату переїхати ще раз, цього разу в Банк Комерсантів (Торговців) (англ. Merchants Bank).[9]

Протягом цього періоду Палата була поглинена в адміністративні проблеми і виборні посадові особи, санкціонував найм офіційного клерка і бібліотекаря, надавати обраному секретарю в здійсненні нагляду за повсякденними функціями Палати. В 1849 році кількість членів Палати досягла двісті п'ять осіб,[12] і Палата стала брати більш активну участь у розв'язанні проблем з торгівлі і комерції на національному та міжнародному рівнях, в тому числі в завершенні прокладення першого Атлантичного кабелю. У 1858 році Палата випустила свію першу щорічну доповідь в якої говорилося про стан комерційних справ і важливих змін в бізнес-ринках, підключених до загальної торгівлі країни.[13] До цього часу Палата переросла своє поточне місце розташування і вирішила, що Будинок Страховиків (англ. Underwriters’ building)[14] могла б забезпечити більше місця для зростаючих бібліотеки і кількості членів Палати.[15]

Громадянська війна, 1861—1865[ред. | ред. код]

Протягом Громадянської війни, Палата зібрала кошти і написала президенту Сполучених Штатів, Конгресу, законодавчому органу штату Нью-Йорк та Раді Нью-Йорк Сіті щодо оборони гавані Нью-Йорка. Зрештою, законодавчому органу штату Нью-Йорк виділено один мільйон доларів на проект і після огляду Палата вважає ці оборонні споруди прийнятними.[16] Палата також ознаменує значущі події і в 1861 році випускає медалі захисникам Форту Самтер і Форту Пікенс за їх мужність протягом квітня і травня того ж року. Протягом 1862 і 1863 року, Палата засудила дії шлюпів Конфедерації CSS Alabama і CSS Florida, відомих своїм захопленням і спаленням торговельних та військових кораблів Союзу.

Палата оцінювала втрати, понесені від CSS Alabama в дванадцять мільйонів доларів[17] і написав до Секретаря Військово-морських сил, Гедеона Уеллс (англ. Gideon Welles), заохочуючи його вжити негайних заходів. 7 липня 1864 року палата відзначає, що CSS Alabama був потоплений в військовим шлюпом USS Kearsarge. Був призначений комітет для визначення того, яким чином Палата повинна висловити свою вдячність екіпажу USS Kearsarge і сума виросла до двадцяти п'яти тисяч доларів, які були розподілені між членами екіпажу.[18]

Президенти[ред. | ред. код]

Примітка: Всі імена і дати були взяті з збірника Нью-Йоркої Торгової палати, Щомісячний бюлетень, об. 40 (1948-49), рідкісні книги і рукописи бібліотеки Колумбійського університету.

Архівні матеріали[ред. | ред. код]

Здобуті з рідкісних книг і рукописів бібліотеки в Колумбійський університет в 2001 році, оформлення і опис записів Нью-Йоркської Торгової Палати (1768—1979) завершени. Архівні записи Нью-Йоркської торгової палати забезпечили ретельну історію цієї організації, що робить яскравий портрет Палати за допомогою записів комітетів, журналів засідань (англ. minute books, друкованих матеріалів та публікацій, а багатством листування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Located on Lower Broad Street.
  2. Joseph Bucklin Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years: The Chamber of Commerce of the State of New York, 1768—1918. New York: Charles Scribner's Sons, 1918; pg. 12.
  3. Located on Wall and Water Streets
  4. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 40.
  5. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 42. Reference to the Erie Canal can be found in the New York Chamber of Commerce Collection, Meeting Minutes, 1786.
  6. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 47.
  7. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 51.
  8. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 59.
  9. а б Located on Wall Street.
  10. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pp. 15-16.
  11. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 60.
  12. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 64.
  13. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pp. 68-69.
  14. Located on William and Cedar Streets.
  15. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 67.
  16. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pg. 85.
  17. In 1872, the Geneva Tribunal awarded the United States $15.5 million for claims against the CSS Alabama. Bishop, 85.
  18. Bishop, A Chronicle of One Hundred and Fifty Years, pp. 81-83.
  19. After George W. Lane died in December 1883, the presidency remained empty until the annual meeting in May 1884. Information taken from the New York Chamber of Commerce Collection, Meeting Minutes, 1880—1886, currently being processed at the Rare Book and Manuscript Library, Columbia University.

Література[ред. | ред. код]

  • Karl Kusserow, Picturing Power: Portraiture and Its Uses in the New York Chamber of Commerce. New York: Columbia University Press, 2013.

Посилання[ред. | ред. код]