Мережа магазинів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Торгівельна мережа)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мережа магазинів Walmart станом на 2004 була найбільшою у світі за валовим доходом

Мережа магазинів (англ. Chain store) — два або більше магазинів однієї зареєстрованої торгової марки, які перебувають під спільним володінням і контролем, мають той самий дизайн, розміщені в різних районах одного міста, в різних містах або різних країнах, продають товари аналогічного асортименту, мають спільну службу закупівель і збуту.

Історія[ред. | ред. код]

Перша мережа магазинів належала британській компанії WH Smith. Вона була заснована в Лондоні в 1792 році Генрі Волтоном Смітом і його дружиною. Магазин продавав книги, канцелярські приладдя, журнали, газети та розважальні товари.

В США перша мережа магазинів належала The Great Atlantic & Pacific Tea Company (A&P), і з'явилася в 1859 році. До початку 1920-х років, на території США вже налічувалося три мережі магазинів: A&P, Woolworth's, та United Cigar Stores.[1] У 1930-х роках зростання загальної частки мереж магазинів на ринку зупинилося. Судові рішення щодо мережевого зниження цін з'явилися ще в 1906 році, і в 1920-х роках почали прийматися закони, спрямовані проти мереж магазинів, нарівні з правовими контрзаходами самих мереж магазинів.[2]

Мережі ресторанів[ред. | ред. код]

Ресторан Subway в Сингапурі

Мережею ресторанів є низка пов'язаних ресторанів, що розташовані в різних районах одного міста, в різних містах або країнах. Такі мережі, як правило, знаходяться під об'єднаною корпоративною власністю (наприклад, McDonald's в США), або є частиною однієї франшизи. Мережі ресторанів, як правило, збудовані за одним архітектурним планом, і мають однакове стандартне меню або послуги.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hayward WS, White P, Fleek HS, Mac Intyre H (1922). The chain store field. Chain Stores: Their Management and Operation. New York: McGraw-Hill. с. 16–31. OCLC 255149441.
  2. Lebhar GM (1952). Chain Stores in America: 1859–1950. New York: Chain Store Publishing Corp. OCLC 243136.