Торлак Торгальссон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торлак Торгальссон
Народився 1133[4][5][…]
Fljótshlíðd, Ісландія
Помер 23 грудня 1193[1][2][3]
Скалгольт, Блаускоугабіггд, Судурланд, Ісландія[3]
Країна Ісландія
Діяльність католицький священник, католицький єпископ, католицький диякон
Посада абат і дієцезійний єпископd[3]
Конфесія католицька церква[6]
Статуя Святого Торлака, римо-католицький кафедральний собор м. Рейк'явіка, Ісландія

Торлак Торгальссон (Давньоісландською: Þorlákr Þórhallsson, Ісландською: Þorlákur (helgi) Þórhallsson, 113323 грудня 1193), відомий також як Святий Торлак — єпископ Скалгольту з 1178 року і святий покровитель Ісландії. Його статус святого був затверджений ісландським парламентом Алтингом в 1198 році але це ніколи не було офіційно визнано римо-католицькою церквою аж до 14 січня 1984 року коли Іван Павло ІІ канонізував його офіційно і проголосив святим покровителем Ісландії[7].

Життєпис[ред. | ред. код]

Торлак походив зі шляхетної та багатої родини і був висвячений на диякона перед тим як йому сповнилося 15 років, а у 18-річному віці його висвятили на священника. Він вчився за-кордоном в Парижі та Лінкольні в Англії протягом 6 років (він також мабуть відвідав Лондон).

Повернувшись 1116 року до Ісландії, Торлак заснував Августинський монастир у селі Тикквібаїр, по тому як відмовився одружитися з багатою вдовою. Там він посвятив себе строгому релігійному життю, відмовляючись одружуватися (інші ісландські священники були одружені) і присвячуючи себе до читання Отче наш, Символу Віри та гімну, а також 50 псалмів.

Як молодий священник, а пізніше єпископ, він був відомим через своє святе життя. Його постать представлена в сагах, а зокрема в ісландській Торлакссаґа (Þorlákssaga) де описано його богобоязнене життя. Також йому приписують здійснення багатьох чудес.

Єпископат[ред. | ред. код]

Августин Нідаросський (з Норвегії) висвятив його на єпископа і він працював над виробленням Августинського правила в Ісландії, а також над викоріненням симонії (продажу та купівлі священничого сану), світського патронажу й аморальності клиру. Святий Торлак служив єпископом Скалгольту (одної з двох тогочасних діоцезій Ісландії) в між 11781193 аж до своєї смерті.

День Святого Торлака (Торлаксмеса)[ред. | ред. код]

Торлаксмеса святкується на день його упокоєння, 23 грудня. Днем святого є теж 20 липня — день перенесення його мощей.

Це останній день приготувань до Різдва. Таким чином, на день Святого Торлака, ісландці прибирають дім і починають приготування до Різдвяного столу. Ісландці їли зазвичай рибу цього дня, оскільки це був останній день католицького різдвяного посту. У західній Ісландії прийнято їсти соленого ската цього дня; цей звичай поширився по всій Ісландії. Скат як правило подається з вареною розмятою картоплею, супроводжується склянкою бреннівіну (вид ісландського вина).[8]

Докладніше: Бреннівін

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Schäfer J. Ökumenisches Heiligenlexikon — 1998.
  2. а б Catholic-Hierarchy.orgUSA: 1990.
  3. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. Deutsche Nationalbibliothek Record #119465175 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Faceted Application of Subject Terminology
  6. Catholic-Hierarchy.orgUSA: 1990.
  7. http://www.vortex.is/catholica/endex.html
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 липня 2007. Процитовано 24 червня 2007.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]