Торрея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Торрея
Період існування: 45–0 млн р. т. середній еоценнаш час
Torreya nucifera
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Тисові (Taxaceae)
Рід: Torreya
Arn., 1838
Вікісховище: Torreya

Торея[1][2], торрея[3] (Torreya) — рід тропічних хвойних вічнозелених дерев родини тисові. Включає приблизно 6 сучасних видів, які ростуть на сході Азії й у США.

Етимологія[ред. | ред. код]

Рід названий на честь американського ботаніка Джона Торрі.

Морфологія[ред. | ред. код]

Рід дводомних, рідко однодомних дерев висотою від 5 до 25 (інколи до 30) метрів. Хвоя («листя») лілійна, жорстка, темно-зелена, блискуча, гостра, 2–8 см завдовжки і 3–4 мм шириною, знизу з двома білими смужками продихів. Пилкові колоски (мікростробілів) поодинокі; пилок без повітряних мішків. Шишки (мегастробіли) поодинокі або по 2 на короткій пазушні гілочці. Чоловічі (пилок) шишки 5–8 см довжиною, ростуть скупченнями, згруповані в лінії вздовж нижньої частини пагона. Жіночі (насіння) ростуть поодиноко або скупченнями з 2 до 8, дозрівають приблизно за 18 місяців до кістянки. Кістянка стає зрілою на 2-й рік, нагадуючи ягоду, покривається 2–4 сантиметровим м'ясистим покривом, від зеленого до фіолетового (при зрілості) забарвлення. Плоди деяких видів їстівні.

Всі частини рослини мають досить неприємний запах[4].

Поширення[ред. | ред. код]

Представники цього роду поширені більшою частиною в Азії, переважно в центрально-східній частині Китаю де вони є ендеміками (через їхню схильність до зникнення), також поширені в Японії (тільки вид Torreya nucifera, який поширений і в Китаї); деякі види є і в Північній Америці, а саме в західній частині (Каліфорнія) та в східно-південній (Західна Флорида), де вони є ендемічними. Деякі види Torreya розводять на чорноморських узбережжях Криму і Кавказу.

Охорона[ред. | ред. код]

Більшість видів знаходяться на межі зникнення та взяті під охорону.

Значення[ред. | ред. код]

Використовують для виробництва меблів, коробок, оздоблюють вироби. Вирощують Torreya як і декоративну рослину на живоплотах; розмножують насінням і живцями. Їстівні плоди вживають в їжу.

Класифікація[ред. | ред. код]

Точно відомі 6 видів цього роду. Такі класифікування як Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: May 2012 і NCBI Taxonomy визнають (мають) 6 видів, класифікування Taxonomic Hierarchy of COL-China 2012 має 4 види, Integrated Taxonomic Information System (ITIS) має 3 види, в IUCN Red List є 5[5].

Види:[5]

Відомо ще два види — Torreya parvifolia (згідно з POWO це синонім до Torreya grandis var. grandis) та Torreya bogotensis (згідно з POWO це синонім до Retrophyllum rospigliosii), яких до класифікацій включають The Plant List[6] та частинно «Tropicos», де включать вид Torreya yunnanensis (згідно з POWO це синонім до Torreya fargesii var. yunnanensis)[7].

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Flora of North America Editorial Committee, e. 1993. Pteridophytes and Gymnosperms. 2: i-xvi, 1-475. In Fl. N. Amer. Oxford University Press, New York.
  • USDA, NRCS. 2007. The PLANTS Database (http://plants.usda.gov). National Plant Data Center, Baton Rouge.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шиян, Н. М.; Карпюк, Т. С. Гербарій О.Л. Кльотного «Флора Японії». — Київ : Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, 2016. — 187 с. — ISBN 978-966-542-611-0.
  2. Кохановський, В. М.; Мельник, Т. І.; Коваленко, І. М.; Мельник, А. В. Декоративна дендрологія. — Суми : Коллаж-Принт, 2020. — 263 с. — ISBN 978-966-97820-6-9.
  3. Кузнецов, С. І.; Курдюк, О. М.; Маєвський, К. В.; Жила, А. І. Таксономічний склад та систематика Голонасінних (Pinophyta) дендрофлори України на основі їх сучасної класифікації // Інтродукція рослин. — 2013. — № 3. — С. 3–11.
  4. Лапин П. И., Соколов С. Я. Род 2. Torreya — Торрейя // Деревья и кустарники СССР. Дикорастущие, культивируемые и перспективные для интродукции. / Ред. тома С. Я. Соколов и Б. К. Шишкин. — М.—Л.: Изд-во АН СССР, 1949. — Т. I. Голосеменные. — С. 31. — 464 с. (рос.)
  5. а б http://eol.org/pages/15112/names
  6. Torreya. Класифікація. — на сайті The Plant List(англ.)
  7. Torreya. Класифікація. на сайті Tropicos(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]